avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat cu minus la inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat cu minus la inventar

Buna ziua!Lucrez la o statie omv,de aproape 4 ani,de fiecare data cand se face inventar,la 4,5,6 luni,avem minus,este normal ca eu,ca angajat sa platesc,sa.mi fie oprit din salariu timp de 2,3 luni bani pentru acel minus?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 5 Mai 2018
Trebuie studiate prevederile din Regulamentul de ordine interioara al firmei si conditiile de imputare a lipsurilor constatate in gestiune cu ocazia efectuarii inventarului.
In regulamentul de ordine interioara scrie ca : angajatii raspund de stocuri,bun si acum ce ar fi de facut daca administratorul:cand introduce in calculator inventar,cu anumite produse lipsa,ne opreste din salariul,lipsa,insa peste o luna,se face din nou inventar si avem lipsa acelasi nr de produse din acelasi sortiment,ce ar fi de facut in acest caz?
Daca nu reusiti o negociere pe cale amiabila cu angajatorul, puteti deschide actiune in instanta impotriva angajatorului si sa cereti instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nicoleta2018 a scris:

Buna ziua!Lucrez la o statie omv,de aproape 4 ani,de fiecare data cand se face inventar,la 4,5,6 luni,avem minus,este normal ca eu,ca angajat sa platesc,sa.mi fie oprit din salariu timp de 2,3 luni bani pentru acel minus?

1. Este legal, daca lipsurile la inventar se datoreaza culpei dvs.

Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

3. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

4. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reținere salariu pe baza inventarului Claudia2685 Claudia2685 Buna seara! Sunt angajată ca lucrător comercial intr o societate. În urma cu o saptamana a avut loc un inventar(menționând că între cel de acum Si ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar Ana-maria11 Ana-maria11 Firma la care am lucrat a constatat ca s-a iesit lipsa la inventar. Inventarul s-a facut la o saptamana dupa ce mi s-a inchis contractul de munca, timp in care ... (vezi toată discuția)
Neindreptatirea la locul de munca Timeabuta Timeabuta Buna ziua ! Am o problema la locul de munca, in data de 19.12 am fost la lucru iar seara cand am facut inventarul si monetarul totul a fost ok . In data de ... (vezi toată discuția)