avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa inventar

Firma la care am lucrat a constatat ca s-a iesit lipsa la inventar. Inventarul s-a facut la o saptamana dupa ce mi s-a inchis contractul de munca, timp in care au lucrat colega mea si angajata cea noua. Acum lipsa imi este ceruta mie. Mentionez ca inventarul la care ma refer este de fapt doar numararea produselor, restul calculelor este facut de contabila firmei ( deoarece nu lucreaza cu acte in regula pe toata marfa). Acum urmeaza sa imi iau restul de bani de la ei, dar am fost anuntata ca mi se va opri parte din suma lipsa, desi practic nu au cum sa imi dovedeasca legal lipsa, se bazeaza pe calculele lor aparte unde pot exista erori, dar si dorinta de a ma scoate lipsa. Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:28, 5 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ii puteti da în judecată.
De ce nu s-a făcut inventar cand ati plecat?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prejudiciul produs de salariaţi se poate recupera:
- cu acordul partilor in limita a 5 salarii minime pe conomie.
- prin acţionarea în instanţă

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.
In cazul in care mi se opresc banii nu ar trebui sa fie pe baza unui proces verbal, ceva? Ma refer ca la final ma vor pune sa semnez statul de plata,dar eu daca il semnez inseamna ca am luat banii intregi. Eu cum pot dovedi mai departe ca mi s-au oprit banii?
Pentru a vi se retine banii , trebuie sa existe fie acordul dvs scris , fie o hotarare judecatoreasca (titlu executoriu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reținere salariu pe baza inventarului Claudia2685 Claudia2685 Buna seara! Sunt angajată ca lucrător comercial intr o societate. În urma cu o saptamana a avut loc un inventar(menționând că între cel de acum Si ... (vezi toată discuția)
Neindreptatirea la locul de munca Timeabuta Timeabuta Buna ziua ! Am o problema la locul de munca, in data de 19.12 am fost la lucru iar seara cand am facut inventarul si monetarul totul a fost ok . In data de ... (vezi toată discuția)
Angajat cu minus la inventar Nicoleta2018 Nicoleta2018 Buna ziua!Lucrez la o statie omv,de aproape 4 ani,de fiecare data cand se face inventar,la 4,5,6 luni,avem minus,este normal ca eu,ca angajat sa platesc,sa.mi ... (vezi toată discuția)