avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... este obligat beneficiarul dreptului de servitute sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

este obligat beneficiarul dreptului de servitute sa contribuie cu cota parte la cheltuielile comune ale fondului aservit ?

Buna ziua,
Sunt proprietarul unui imobil care este fond dominant , avand drept de trecere prin curtea si hallul imobilului alaturat, fondul aservit. Acest drept este inscris in cartea funciara dar practic eu nu mai exercit dreptul de trecere deoarece am dobandit acces direct la imobilul meu.
Atata vreme cat am trecut prin curtea si hall-ul vecinilor, am platit o cota parte din cheltuielile imobilului aservit ( intretinere gradina, lift, curatenie parti comune, lumina, apa....). Am anuntat ca nu mai uzez de dreptul meu de acces si am solicitat sa nu imi mai fie perceputa aceasta cota, dar repezentantul imobilului vecin ( aservit ) imi cere sa fac mai intai demersurile de radiere a dreptului de servitute din CF. spunand ca ei nu au cum sa verifice daca mai trec sau nu prin imobilul lor si ca atata vreme cat am acest drept legal eu pot, daca vreau , sa-mi exercit dreptul.
Este legal sa-mi ceara in continuare bani pentru cheltuielile comune doar pentru faptul ca exista consemnat acest drept de trecere in cartea funciara ?
Va rog mult sa-mi dati un sfat, caci nu stiu cum sa procedez sa fie legal.
Trebuie si daca da, cum procedez sa fac modificarea in cartea funciara ?
Nu sunt sigur ca am selectat forumul corect.

Va multumesc pentru ajutor
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2018
RusRIM, utilizator
Cel mai recent răspuns: RusRIM , utilizator 14:49, 19 Noiembrie 2018
Asa este, trebuie facuta modificarea in cartea funciara.
Va trebui sa formulati o cerere in acest sens la cartea funciara si sa depuneti acte doveditoare.
Ideal ar fi ca cererea sa fie facuta impreunacu proprietarul/proprietarii fondului aservit.
Va multumesc pentru raspuns. Totusi nu inteleg ce acte doveditoare trebuie sa depun pentru a renunta la dreptul de trecere si de unde obtin aceste acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, dreptul de trecere intabulat în cartea funciară ... berniolariu berniolariu Bună ziua, Dreptul de trecere intabulat în Cartea Funciară poate fi răscumpărată în condițiile în care fondul dominant a dobândit ulterior un ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)
O cale de acces către o clădire se înscrie în cartea funciară, este arătată distinct? ContSters382135 ContSters382135 O cale de acces catre o cladire se inscrie in cartea funciara ? Adica in acte este aratata distinct ? La mine in acte scrie \" teren intavilan \" .....etc . ... (vezi toată discuția)