avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este ilegală Taxa de Timbru de 100 de lei cerută de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Este ilegală Taxa de Timbru de 100 de lei cerută de Instanță pentru obiectul de nulitate a unui proces verbal al unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari ?

Ileana Schwarz a scris:

Vedeti art. 3 din O.U.G. nr. 80/2013
(1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;
......................................
(2) Se taxează potrivit alin. (1) şi următoarele categorii de acţiuni:
a) în constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară este scutită de taxă de timbru dacă este accesorie acestor cereri;
................................

Eu am mai avut două procese cu tema Nulității Absolute a procesului verbal cu hotărârile Adunărilor Generale din 2015 și 2017 și am fost taxat cu 20 de lei, se pare, conform O.U.G. nr. 80/2013, art. 27:
Orice alte acțiuni sau cereri neevaluabile în bani, cu excepția celor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii, se taxează cu 20 lei.

Dar la procesul cu Nulitatea Absolută a Adunării Generale din 2018 mi s-a impus o Taxă de Timbru de ... 100 de lei, cu toate că eu, de 2 ori, dar și alții în situația mea, au avut de plată doar 20 de lei.
În Încheiere mi-a invocat judecătoarea art. 8 din O.U.G. nr. 80/2013:
(1) Se taxează cu 100 lei următoarele acțiuni și cereri introduse la instanțele judecătorești:
b) cereri în anularea sau în constatarea nulității unui act juridic ne-patrimonial ...

Ce pot face în acest caz, deoarece mi se pare o necunoaștere a legilor de către acea judecătoare, care e minoritară în calculul Taxei de Timbru în valoare de 100 de lei pentru constatarea unui act juridic nul ?
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 16:03, 30 Decembrie 2018

Chiar nimeni n-a mai avut un proces intentat împotriva unei Asociații, pentru a se anula un act juridic precum procesul verbal al unei Adunări Generale anuale, care a fost ilegal convocată ?
Eu știu că Taxa de Timbru pentru asemenea acțiuni în Justiție e de 20 de lei, nu de 100 de lei, cum a cerut o judecătoare, ascultând doar ce spune avocatul Asociației, care a mai încercat asemenea aberații, dar au fost respinse de ale Instanțe !
Ultima modificare: Joi, 3 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Daca va faceti probleme pt 100 de lei inseamna ca nu sunteti pregatit pt a sustine material un proces in instanta.Aveti posibilitatea legala de a formula cerere reexaminare calcul taxa de timbru daca mai sunteti uin termen.Ce o sa faceti daca o sa aveti de platit cheltuiei de judecata si achitat din buzunar sume mult mai mari?
Stați liniștit, că eu am fost și sunt parte în procese din Iunie 2014, și am și câștigat deja două procese cu obiectul Nulitate Absolută a unor acte juridice ale Asociației de Proprietari.
Eu am rugat pe cineva care a mai avut astfel de proces, cu același obiect, să-mi spună dacă a mai plătit Taxa de Timbru de 100 de lei, pentru că așa probez că judecătoarea respectivă nu cunoaște legislația privitoare la Taxele de Timbru, dânsa ascultând de excepțiile abuzive ale avocatului Asociației, care repetă mereu aceleași prostii, invocând ori tardivitatea, ori ne-timbrarea legală, cu toate că și alte două Instanțe au stabilit Taxa de Timbru la 20 de lei !
Domnule avocat Niculescu Ionuț, dvs. ce Taxă de Timbru ați plătit pentru Nulitatea Absolută a unor hotărâri ale unor Adunări Generale ale Asociației de Proprietari ?
Nu are nici o relevanta faptul ca probati daca judecatoarea a gresit sau nu in aprecierea taxei de timbru eventuale erori se corijeaza in caile de atac sau prin cererea de reexaminare.
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Nu are nici o relevanță faptul că probați dacă judecătoarea a greșit sau nu în aprecierea taxei de timbru, eventualele erori se corijează în căile de atac sau prin cererea de reexaminare.

Știu asta, dar vreau să dovedesc faptul că judecătoarea a pornit cu stângul, dacă a admis cererea avocatului Asociației fără a cunoaște legislația, dar și Practica Unitară a Instanțelor, cu toate că am mai avut două procese cu același obiect de „Nulitate a unui Act Juridic” și cele două judecătoare anterioare i-au respins fără dubii avocatului Excepția de Timbrare insuficientă, menținând inițiala sumă de 20 de lei pentru Taxa de Timbru.
Nu mai zic de faptul că această judecătoare din prezentul dosar, cu toate că la rezoluție, pe pagina 2 a dosarului, a trecut din sistemul ECRIS anterioarele două dosare în care am câștigat cu sentința definitivă de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale din cei doi ani anteriori, a refuzat să studieze motivările celorlalte Instanțe anterioare, să aplice aceeași sentință !
Această judecătoare n-a auzit, oare, că e obligată să aplice Practica Unitară a Instanțelor din România, inclusiv în domeniul Taxelor Judiciare de Timbru ?
Este logic că și această ultimă judecătoare trebuie să dea aceeași sentință, deoarece avem aici Puterea Lucrului Judecat prin spețele ulterioare în care eu am fost reclamant (la primul, și mama mea a fost co-reclamantă) !
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Va rog un clar raspuns la: privind taxa de timbru judiciar se plateste ori nu ? fond funciar, nulitate absoluta partiala titlu de proprietate conform art. iii din legea 169/1997- va rog ! cornaca cornaca Prefectul a initiat o actiune in instanta : Nulitate absoluta partiala Titlu de Proprietate conform art. III din Legea 169/1997- Prefectul solicita anularea a ... (vezi toată discuția)
Art. 215-216 cod civil contrarietate de interese Username33 Username33 buna, doua persoane din noile organe de conducere a asociatiei de proprietari au participat si votat la o AG in care trebuia sa se hotarasca daca se mentine ... (vezi toată discuția)
La ce articol din codurile civile și penale pot încadra fapta de compromitere a unui proces, prin declararea de către avocatrul părții adverse a unor fapte total ireale, probate cu martori polițiști ? ? flory_mr flory_mr Dacă în Instanța civilă avocatul părții adverse a vrut să inducă în eroare acea Instanță prin invocarea unor fapte total mincinoase, cu martori care ... (vezi toată discuția)