avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... art. 215-216 Cod civil contrarietate de interese
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

art. 215-216 Cod civil contrarietate de interese

buna,
doua persoane din noile organe de conducere a asociatiei de proprietari au participat si votat la o AG in care trebuia sa se hotarasca daca se mentine sau nu cererea de chemare in judecata formulata impotriva lor de asociatie (prin fostul presedinte) cu privire la restantele acestora.
In acel dosar sunt intervenient accesoriu in favoarea asociatiei si am cerut suspendarea cauzei in temeiul art 413 NCPC pana la solutionarea unui alt dosar cu stransa legatura. Din cauza stadiului avansat conexiunea intre dosare nu s-a putut face.
Restantierii deci, nu doar ca nu au respectat procedura de convocare a unei AG conform noii legi, insa, in ciuda dispozitiilor art 215-216 NCC au incheiat un PV si au emis catre instanta in numele asociatiei o cerere de renuntare la judecata.
Intrucat am dovezi ca AG nu a fost convocata conform legii si statutului, vreau sa formulez cererea de chemare in judecata in temeiul art. 216(6)/NCC, si sa anulez atat PV-ul cat si cererea lor,
Mai am 7 zile sa ii atac in instanta. Ce ma sfatuiti va rog?
Cerere in baza legii contenciosului administrativ sau dreptului comun?
Am inteles ca legea 554/2004 impune ceva proceduri prealabile si-s constisitoare de timp si bani!
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Username33 , utilizator 20:15, 28 Noiembrie 2018
Speta dvs. nu are legatura cu contenciosul administrativ, fiind vorba de raporturi juridice de drept civil.
Va puteti intemeia actiunea pe legislatia specifica asociatiilor de proprietari, dreptul comun si orice alta prevedere legala aplicabila. In ceea ce priveste dispozitiile art. 215 -216 din Codul civil, sunt aplicabile


Va multumesc pentru raspunsul DVS. Intr-adevar atat statutul asociatiei cat si legea 196/2018 prevad posibilitatea de a anula procesul verbal si hotararile luate daca au fost incheiate prin fapte ilicite.
Pentru a ma documenta (sper eu corect) am tot citit diverse articole despre actiune.
Am totusi o nelamurire !
Daca fac o cerere in constatarea nulitatii relative taxa ma omoara 100+20, daca fac o cerere in anulare proces verbal taxa e de 40+20. Parerile autorilor a ceea ce am citit par sa fie impartite si eu raman nelamurit.
Tind sa cred ca cererea in anulare ar fi cea mai complet motivata si in drept.
Taxa de timbru in cazul dvs. este de 100 lei, pentru ca in esenta dvs. solicitati constatarea nulitatii absolute sau relative (in functie de natura nulitatii care poate fi invocata in speta ) a unei hotarari a Adunarii generale a Asociatiei de proprietari, indiferent daca veti scrie in cererea de chemare in judecata ca solicitati anularea procesului-verbal incheiat cu ocazia desfasurarii unei Adunari generale.

Procesul-verbal care se incheie cu ocazia Adunarii generale nu are legatura cu procesul-verbal din materie contraventionala, prin urmare taxa de timbru pe care va trebuie sa o platiti nu poate fi de 20 lei, intrucat nu se stabileste potrivit art. 19 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Avocat Ciurea Cristina, utilizator
bine punctat! va multumesc doamna avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate absoluta : pv ag vs. hotarare ag Username33 Username33 Buna tuturor! PV-ul unei adunari generale a fost incheiat fara a respecta conditiile generale de ordine publica prevazute in L230/2007 si HG1588/2007 privind ... (vezi toată discuția)
Este ilegală taxa de timbru de 100 de lei cerută de instanță pentru obiectul de nulitate a unui proces verbal al unei hotărâri a adunării generale a asociației de proprietari ? flory_mr flory_mr [quot][b]Ileana Schwarz a scris:[/b] [quot] Vedeti art. 3 din O.U.G. nr. 80/2013 (1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele ... (vezi toată discuția)
Pot primaria si politia constata legalitatea unei ag? Costica33 Costica33 Pot primaria si politia constata legalitatea organizarii unei adunari generale a membrilor asociatiei de proprietari? Ce pot face ei? Ati fost in situatii de ... (vezi toată discuția)