avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nulitate absoluta : PV AG vs. Hotarare AG
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nulitate absoluta : PV AG vs. Hotarare AG

Buna tuturor!
PV-ul unei adunari generale a fost incheiat fara a respecta conditiile generale de ordine publica prevazute in L230/2007 si HG1588/2007 privind convocarea, cvorumul si desfasurarea unei AG si nici conditiile private date de Statutul Asociatiei cu privire la conditiile ce trebuie indeplinite de participanti si a celor care-l semneaza.
Intru-cat totul a fost facut in ascuns, pentru XY motive si cf. legii hotararile luate se pare ca nu le mai pot ataca. Vreau insa sa cer instantei ca in baza art. 2502(1)/NCC, sa constate nulitatea absoluta expresa (eventual virtuala) a PV-ului ca "act juridic de drept civil substantial".
Rezultatul final urmarit de mine este bine-nteles cu subinteles : anularea hotararilor luate in cadrul unei AG nestatutare.
De ce? Poveste lunga ... foarte lunga!
Am reusit in sfarsit sa pun mana pe anumite inscrisuri care intaresc dovezile precum ca legea nu a fost respectata la acel moment (inclusiv Statutul - in conditiile art. 1270/NCC).

Intrebarea mea :
Exista o distinctie intre PV-ul AG (ca act juridic) si Hotararile AG (scrise in el)?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile DVS.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2018
Username33, utilizator
Distinctia consta in aspectul ca hotararile adunarii generale sunt consemnate in procesul verbal al adunarii generale
Dv daca intentionati sa atacati hotararile adunarii generale,aveti dreptul sa promovati actiune in instanta d ejudecata intemeiata pe disp L nr 230/2007
articolul 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Acele 45 de zile in care pot sa atac hotararea sunt trecute de mult si e mult mai mare bataia de cap ca sa le anulez. Hotararea insasi nu este contrara legii si nici statutului. Insa s-a avut grija ca daunele mele sa se nasca dupa alea 45 de zile, motiv pentru care acum vreau sa o anulez cu orice pret (legal vorbind).
Pentru mine scopul ar fi implinit daca as ataca actul juridic - PV-ul insasi, si actele subsecvente acestuia, caci am suficiente argumente si probe pentru constatarea nulitatii PV-ului. In motivare practic nici nu vreau sa fac vreo precizare cu privire la hotararea luata.

Ma sperie oarecum atitudinea ce o poate adopta judecatorul cand vede ca ma atac la actul in sine si nu la hotararea scrisa pe acel act.
Oare-mi spune cineva cum ar trebui motivata cererea pentru ca subiectul principal sa fie actul si nu hotararea?
Ultima modificare: Duminică, 15 Iulie 2018
Username33, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
cata incrancenare pentru un trai decent la bloc ...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt situatii in care hotararile adunarii generale sunt atat de aberante si incalca drepturile legitime incat chiar incranceneaza partea vatamata sa desfasoare acte si actiuni pentru anulare hotararea dispusa de participantii la adunarea generala
Ati fi indiferent daca adunarea generala prin hotarare dispune anularea dreptului de proprietate al unui proprietar ?
Si pentru ca traim in Romania unde totul este posibil,pentru ca un presedinte de asociatie sa isi atinga interesul si sa demonstreze proprietarilor ce poate sa faca din calitatea de reprezentant legal,acesta a introdus in instanta actiune prin care a solicitat in baza hotararii adunarii generale sa se dispuna hotarare judecatoreasca de anulare drept de proprietate asupra unui bun mobil
Astfel de hotarare a adunarii generale votate de participanti iresponsabili ,care nu cunosc limitele legii,nu credeti ca determina proprietarul prejudiciat sa se apere ?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Username33 a scris:
Mă sperie oarecum atitudinea ce o poate adopta judecătorul când vede că atac actul în sine și nu hotărârea scrisă pe acel act.
Oare-mi spune cineva cum ar trebui motivată cererea pentru ca subiectul principal să fie actul juridic și nu hotărârea ?

Chiar și numele îi spune „Nulitatea Absolută a unui act juridic”.
Este logic că dvs. în acțiunea civilă cereți anularea definitivă a actului juridic, adică a procesului verbal al Adunării Generale, dar asta doar dacă aveți dovezi de încălcare flagrantă a unei norme juridice publice, care să afecteze mai mulți proprietari.
Eu, cel puțin, am câștigat 2 procese cu obiectul Nulitate Absolută a unui act juridic (hotărârea Adunării Generale - procesul verbal în sine) pe baza faptului că șefii Asociației nu au adus dovada convocării și reconvocării tuturor proprietarilor, care trebuiau să fi semnat TOȚI în Tabelul Nominal Convocator obligatoriu, fără de care hotărârile sunt nule de fapt și de drept !
Citiți ce scrie în Legea 230/2007, art. 24, alin.3 și mai ales H.G. nr. 1588/2007, art. 14, alin. 5, care sunt extrem de explicite și pentru un copil că hotărârile se vor anula dacă nu se aduce dovada semnăturilor tuturor proprietarilor în acel T.N.C. !
DACĂ DVS. CEREȚI NULITATEA ABSOLUTĂ NU MAI E NEVOIE DE TERMENUL DE 45 DE ZILE DIN ART. 26 AL LEGII 230/2007 (N.A. E IMPRESCRIPTIBILĂ ȘI SE POATE INVOCA ORICÂND), MAI ALES DACĂ VEȚI CONTESTA FAPTUL CĂ LA PRIMA A.G. NU AU FOST CONVOCAȚI TOȚI PROPRIETARII (spune asta la finalul acelui art. 14, alin. 5) !
Să nu uitați să cereți și „restitutio in integrum”, să vi se restituie inclusiv sumele pentru Fondurile Asociației cerute în acel proces verbal care e nul din start !

Alte discuții în legătură

Proces verbal anulat al adunării generale a asociației de proprietari - consecințe Carmen-D Carmen-D Bună ziua. Am câteva nelămuriri și mulțumesc anticipat dacă voi primi răspuns la întrebări. Este vorba tot despre asociații de proprietari. Un ... (vezi toată discuția)
Pot primaria si politia constata legalitatea unei ag? Costica33 Costica33 Pot primaria si politia constata legalitatea organizarii unei adunari generale a membrilor asociatiei de proprietari? Ce pot face ei? Ati fost in situatii de ... (vezi toată discuția)
Legalitatea presedintelui Niculescu Gella Niculescu Gella Cum poate fi sancționat comitetul executiv al asociației de proprietari care a ales președinte al asociației fără să convoace adunarea generală? Are ... (vezi toată discuția)