avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de risc maternal

buna ziua.am auzit ca se poate lua concediu de risc maternal.nelamuririle mele sint: 1.cit la suta din salariu se plateste acest concediu?2.cine da acesti bani,statul sau angajatorul? 3.daca eu am 2 contracte de munca pe perioada determinata trebuie sa intru la amindoua locurile in concediu de risc maternal?4.cineva mi-a spus ca plateste angajatorul concediul dar ca pe urma statul ii da angajatorului banii inapoi.daca este adevarat as vrea sa stiu dupa cit timp ii da inapoi?5.si daca intru din a doua luna de sarcina in acest concediu cei 85% o sa se calculezela banii de pe concediu?va rog sa ma iertati daca nu m-am explicat prea bine ,si astept cu nerabdare sa-mi raspundeti.va rog mult:kissing:
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:20, 8 Februarie 2010
1. 75% din baza de calcul formata din veniturile din ult 6 luni anterioare
la acest concediu nu se retine impozit 16%
2. banii se platesc din fonduri de la stat, adica angajatorul se deconteaza cu acesti bani cu fondul de sanatate la care are de facut alte plati.
3. da, concediul medical se depune la amblele societatii si se plateste de fiecae societatea. La cea unde aveti functia de baza depuneti originalul, iar la cealalta veti duce o copie (discutati inainte, poate vor sa vada si originalul)


OUG 92/2003
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.

OUG 158/2005
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.
multumesc pt intentia de a ma ajuta dar va rog luminati-ma pina la capat:slap:1.pai si daca nu am venituri decit 4 luni pina la intrarea in concediu de risc maternal?de unde 75% din ultimele 6 luni?2.pot beneficia numai de 120 de zile de acest concediu? "cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10. "care baza de calcul?
iar cei 85% o sa se calculeze din astia 75%?
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
ByOn, utilizator
pe perioda cit sint in concediu de risc maternal angajatorii imi platesc in continuare darile la stat? la o firma am contract pe perioada determinata care o sa se incheie cealalta firma o sa mai plateasca ceva pt mine cit sint in cic?:love2:
Concediul pentru risc maternal,cod indemnizatie 14 inscris pe certificatul de concediu medical,se calculeaza prin aplicarea unui procent de 75% asupra bazei de calcul (aceasta din urma reprezinta media veniturilor obtinute in ultimile 6 luni care au constituit stagiu de cotizare).
Suma se plateste din FNUASS,adica se scade din valoarea contributieie angajatorului pentru concedii si indemnizatii.Daca suma este mai mare decat acesta valoare,atunci se face o cerere de recuperare de la casa de sanatate.

Cand sunteti in concediu risc maternal aveti calitatea de salariat si angajatorul calculeaza si plateste contributiile aferente.

Daca sunteti in CIC-concediu crestere si ingrijire copil aveti CIM-ul suspendat si angajatorul nu plateste nimic,dar sunteti asigurata in perioada CIC.
multumesc mult pt raspuns.m-am mai luminat putin.:hm:dar mai am o intrebare:cind intru in concediu de risc maternal iau banii de la amindoua locurile de munca in functie de venitul pe care l-am avut la fiecare din ele?:-/dar indemnizatia de nastere de unde o iau?:wassat::love2:

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate molul molul buna ziua banii pt concediul de maternitate> 126 zile>de unde ii primesc de la locul de munca sau se poate opta si altfel? (vezi toată discuția)
Insarcinata in medical cu risc maternal danydinca230 danydinca230 buna ziua sunt insarcinata in 29 saptamani si sunt in concediu risc maternal si as vrea sa stiu cum se plateste acest medical e doar 75% asa cum scrie pe ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor sociale de sanatate mirelabaschir mirelabaschir detin o soc.comerciala si am o angajata insarcinata care mi-a prezentat un concediu de risc de sarcina...in acest caz cine ii plateste indemnizatia aferenta ... (vezi toată discuția)