avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concedii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concedii

Buna seara , am lucrat din iulie 2015 pana in 29 septembrie 2017. In martie pe 28 m am reangajat , iar in luna iulie am avut concediu medical pe care firma nu mi la platit si din aceasta cauza am fost trecuta la neasigurati de la cnas chiar daca am contract in continuare(sunt in concediu de risc maternal). Mi s a facut rectificativa si acum sunt din nou asigurata. Asta inseamna ca o sa primesc si banii pe luna iulie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 23 Noiembrie 2018
In mod normal, va trebui sa primiti banii.

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Eu aveam dreptul sa fiu platita? Ei mi au spus ca nu pentru ca nu am atins cele 6 luni de cotizare la ei.. Multumesc pt raspuns!
Cele 6 luni pot fi cumulate de la mai multi angajatori... inainte de acest angajator,ce statut ati avut?
Am avut o intrerupere de aproape 6 luni. Nu se implinise 6 luni fix cand m am angajat la actualul loc de munca.
Va trebuie un stagiu de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical,

Cele 6 luni pot fi cumulate de la mai multi angajatori ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema concediu medical Alpha Bravo Alpha Bravo Buna ziua, In data de 25 Februarie 2019 m-am angajat la o firma din localitate, la care am activat până in data de 4 iulie 2019. In luna iunie am fost ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii indemnizatiei de concediu medical. Zburlita Zburlita Buna ziua m-am angajat in data de 29.06.2018 , iar in data de 26.11.2018 m-am internat in spital deoarece nu mai auzeam, externarea a avut loc pe 4.12.2018, ... (vezi toată discuția)
Cine imi plateste concediul medical? Logia2001 Logia2001 Buna ziua, In luna iulie am avut concediu medical in perioada 10.07 - 16.07 inclusiv, iar din 17 am revenit la lucru, acuma problema este alta sefa zice ca nu ... (vezi toată discuția)