avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noua Lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noua Lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea Asociațiilor care nu respectă definiția Condominiului și au minim două blocuri care nu au conducte (proprietăți) comune !

Din ce văd, noua Lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea tuturor Asociațiilor de Proprietari, să se separe pe câte o Asociație (un bloc cu conducte comune = o Asociație sau un Condominiu), să se respecte legislația și definiția Condominiului, a proprietății comune și a Cotei Părți Indivize care la A.P.71 e total ne-clară, știind că sunt 458 de proprietăți, în 9 blocuri și 28 de scări:
☛☛☛ Legea 196/2018
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
h) Condominiu - IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, după caz, şi cote-părţi indivize de proprietate comună;
l) Cotă-Parte Indiviză - Cota-Parte de Proprietate Comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual şi este calculată ca raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi suma Suprafeţelor Utile ale tuturor proprietăţilor individuale din Condominiu. Suma Cotelor-Părţi Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, conform Suprafeţelor Utile;
o) MEMBRU al Asociaţiei de Proprietari - proprietarul semnatar al Acordului de Asociere sau al unei cereri depuse la Asociaţie;
p) părţi comune - părţile din clădire şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune. Părţile comune nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) părţi comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă (...).

La A.P.71, cu 9 blocuri și 28 de scări, e imposibil să fie respectată legislația din domeniu, pentru ca Asociația noastră să fie considerată ca și un Condominiu, cu proprietăți comune, legate între ele !
Să vedem dacă aceste Cote-Părți Indivize din cele 458 de proprietăți ale A.P.71 sunt corect calculate, conform art. 2, litera l (șefii A.P.71, oricare ar fi ei, vor fi obligați să verifice toate cele 458 de proprietăți. să știm dacă avem calcule total corecte și legale, altfel banii trebuiesc returnați proprietarilor):
Suma Cotelor-Părți Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui Asociației de Proprietari, conform Suprafețelor Utile (...)”. Pentru a se calcula legalitatea Cotelor Comune, ar trebui să se verifice TOATE cele 458 de proprietăți ... dar asta e total imposibil ... deci, logic, următorul pas e dizolvarea !
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 13:19, 16 Decembrie 2018


flory_mr a scris:

Din ce văd, noua Lege nr. 196/2018 obligă la dizolvarea tuturor Asociațiilor de Proprietari [...]

Mai intai vedeti art 15 alin (2) din Constitutie si [s-ar putea sa] vedeti motivul pt care dizertatia dvs pică 'cum laude' :))))

Articolul 15 Universalitatea
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.
O fi cum ziceți dvs. (prea categoric ați spus-o), dar în cazul în care Asociația de Proprietari a fost înființată pe 23.12.1997, se aplică legile anterioare, posibil și o mare parte din articolele noii Legi nr. 196/2018.
Eu am scris despre situația juridică ilegală a Asociației noastre timp de 21 de ani, nu doar începând din data de 28.09.2018 (vedeți că majoritatea textelor acestor articole au obligații existente și în vechile legi, mai ales cele privitoare Asociațiile-mamut, așa cum este A.P.71 din Brăila) !
Chiar dacă ați citat art. 15 din Constituție, dizolvarea se poate face, conform legilor din domeniu !
Într-o așa-zisă Asociație de Proprietari ce are în componență 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări, situate pe 6 străzi diferite, nu putem vorbi de o unică proprietate comună (un Condominiu, conform definiției date de Legea nr. 196/2018, art. 2, litera h) !
1. Spus mai intelesul tuturor, art 15 alin (2) spune ca legea nu se aplica retroactiv.
Daca asociatia a indeplinit conditiile impuse de legea in vigoare la data constituirii, asociatiei nu i se pot imputa conditiile de infiintare impuse de legile ulterioare.

Asociatia e obligata sa respecte legea la zi doar in ceea ce priveste actiunile intreprinse incepand cu data de intrare in vigoare a noilor legi. De exemplu, adunarile generale de dupa 29 sept 2018 trebuie sa respecte conditiile date L196/2018.
Dar asociatia nu se reinfiinteaza inca o data, eventual zilnic, ca sa fie obligata sa respecte conditiile de infiintare din noua lege.

2. Nu conteaza ce lege era in vigoare la data constituirii asociatiei (era L114/1996). Odata ce încheierea de acordare a personalităţii juridice a ramas definitiva, actul a capatat putere de lucru judecat - nu mai poate fi rejudecata chiar daca s-a incalcat L114/96. De fapt, posibil sa se fi infiintat legal conform art 5 alin 2 din Anexa la L114/1996: "În cazul cladirilor cu mai puţin de 20 de proprietari asociaţi, asociaţia se poate constitui pe grupe de cladiri invecinate, reunind, de regula, minimum 3 proprietari, pe criteriul intereselor comune în gospodarirea proprietăţii."

Cititi sentinta in cazul unei AP in care se pare ca s-au incalcat dispozitii mai grave (lipsa cvorum) si in care cererea de constatare a hot jud de infiintare a fost respinsa si in prima instanta si in apel -> [ link extern ] /

3. Nu mai cautati motive de dizolvare a asociatiei dvs ca nu veti gasi, nu exista! Doar daca au ramas mai putin de 3 membri. Eventual mai cautati in statutul asociatiei.

4. Singura solutie viabila este sa va retrageti din asociatie impreuna cu restul proprietarilor din blocul dvs. si, eventual, sa va faceti o asociatie separata (care va trebuie sa respecte legea in vigoare in acea zi).
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2018
CipM, utilizator
ESTE FĂRĂ DUBII CĂ A.P.71 NU EXISTĂ D.P.D.V. LEGAL, ÎNCĂ DE LA CONSTITUIREA EI LA JUDECĂTORIE CA FIIND UN CONDOMINIU, DEOARECE CHIAR ȘI VECHEA LEGE NR. 230/2007 (și Legea nr. 114/1996) SE REFEREA LA FAPTUL CĂ 9 BLOCURI ȘI 28 DE SCĂRI NU POT FI UN CONDOMINIU SAU O PROPRIETATE COMUNĂ (ne-fiind o singură Proprietate Comună, nici fondurile comune ale Asociației nu sunt legal cerute pentru toate cele 9 blocuri care nu pot constitui un Condominiu):
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) clădire-bloc de locuințe (Condominiu) = proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe, şi Proprietatea Comună Indiviză. Poate fi definit Condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita Proprietatea Comună;
c) Proprietate Comună - toate părţile dintr-un Condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) Proprietate Comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
e) Cotă-Parte Indiviză - Cota-Parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din Proprietatea Comună şi este egală cu raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi totalul Suprafeţelor Utile ale tuturor proprietăţilor individuale;
f) proprietar al spaţiului, respectiv al apartamentului, este persoana fizică sau juridică, de drept public ori de drept privat, care are în proprietate acel spaţiu, respectiv apartament, într-un Condominiu;
g) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere autonomă şi non-profit a majorităţii proprietarilor dintr-un Condominiu;
h) Acord de Asociere - actul care consfinţeşte decizia proprietarilor de a se asocia;
i) cheltuieli ale Asociaţiei de Proprietari - cheltuielile sau obligaţiile financiare ale Asociaţiei care sunt legate de exploatarea, reparaţia ori întreţinerea Proprietăţii Comune, precum şi cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociațiile de proprietari sunt obligate să actualizeze toate actele constitutive la judecătoria locală, altfel încalcă legea nr. 196/2018, art. 11, 17, 21, 104 și 107 ! flory_mr flory_mr Este foarte explicită această speță de la Judecătoria Sectorului 5 din București, chiar dacă se referă la Asociațiile de Locatari care nu aveau ... (vezi toată discuția)
Prevederi legale pentru amenda pentru neprezentarea documentelor cerute de inspector Anomis L. Anomis L. Buna ziua, As avea rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns, daca exista si care este aricolul de lege care prevede ca in caz de neprezentare a documentelor ... (vezi toată discuția)