avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema cu fostul angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema cu fostul angajator

Buna !
Am lucrat la o firma timp de 6 luni dar care din pacate s-a inchis si toti muncitorii intra in somaj .Eu nu pot sa imi intocmesc dosarul de somaj pt ca fostul angajator refuza sa imi dea adeverinta care dovedeste plata contributiilor pentru a intruni cele 12 luni.Ce pot face in situatia de fata?
Fostul angajator este foarte vulgar,recalcitrant,iar cand am mers la dansul saptamana asta sa iau adeverinta,a devenit violent verbal si m-a scos afara din birou
Cel mai recent răspuns: koreh silvia , utilizator 08:43, 23 Noiembrie 2018
Buna! Trimite pentru inceput o notificare oficiala prin care soliciti respectiva adeverinta, punandu-i in vedere ca in caz contrar vei face actiune in instanta.
Problema e ca el nu are nici un Dumnezeu ,nu-l intereseaza nimic,nici lege sau altceva
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

De asemenea, art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata, modificata si completata,dispune c , la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acestam durata activitatii, salariul, vechime in munca, in meserie si in specialitate.

HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

Asadar, puteti depune o sesizare la ITM/Inspectia Muncii
Va multumesc frumos pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare acte Gabriel666 Gabriel666 Bună seara, Fostul meu angajator, refuza să-mi elibereze decizia de încetare a contractului, adeverință de vechime și adeverință care atesta dacă ... (vezi toată discuția)
Fostul angajator nu mi a eliberat adeverita prin care reiese ... Yony83 Yony83 Fostul angajator nu mi a eliberat adeverita prin care reiese perioada lucrata si nici decizia ! Ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Buna ziua! fostul angajator are obligatia de a-mi elibera adeverinta ... OanaMihaelaArvantidis OanaMihaelaArvantidis Buna ziua! Fostul angajator are obligatia de a-mi elibera adeverinta de vechime? Trebuie sa fac o cerere? Daca da, ce date trebuie sa contina aceasta cerere? ... (vezi toată discuția)