Buna ziua!eu si sotia mea am muncit in anglia pana in iulie 2018 si ne-am trezit ca statul roman ne-a oprit alocatia copilului din decembrie 2017 pe motiv ca statul englez a cerut detalii despre noi referitor la copil.acum ei ma pun sa dovedesc ca nu am luat alocatie acolo ca sa imi dea banii inapoi ceea ce mi se pare absurd din moment ce ei coopereaza cu statul englez de ce nu cer ei detalii.iar conditia ca alocatia sa imi fie reluata e ca unul din noi sa munceasca in romania si v-a fi reluata de la data angajarii(nu stiam ca e o conditie sa muncesti ca sa primeasca copilul alocatie in tara ta).as dori sa stiu daca e legal ce se intampla.va multumesc
Regulamentul CE nr. 883/2004,
Articolul 68
Reguli de prioritate în caz de cumul (1) În cazul în care, pentru aceleași perioade și pentru aceiași membri de familie, se prevăd prestații în legislația a mai mult de un stat membru, se aplică următoarele reguli de prioritate:
(a) în cazul prestațiilor ce se plătesc de către mai mult de un stat membru cu titluri diferite, ordinea de prioritate este după cum urmează: în primul rând, drepturile dobândite în temeiul unei activități salariate sau independente, în al doilea rând, drepturile dobândite în temeiul primirii unei pensii și, în ultimul rând, drepturile dobândite în temeiul rezidenței;
(b) în cazul prestațiilor ce se plătesc de către mai mult de un stat membru cu același titlu, ordinea de prioritate se stabilește cu trimitere la următoarele criterii subsidiare:
(i) în cazul drepturilor dobândite în temeiul unei activități salariate sau independente, locul de reședință al copiilor, cu condiția să existe activitatea menționată și, în subsidiar, după caz, cea mai mare valoare a prestațiilor prevăzută de legislațiile conflictuale. În acest din urmă caz, costul prestațiilor se împarte în conformitate cu criteriile definite în regulamentul de aplicare;
Articolul 68a
Acordarea de prestații
În cazul în care prestațiile familiale nu sunt utilizate pentru întreținerea membrilor de familie de către persoana căreia ar trebui să îi fie acordate, instituția competentă își îndeplinește obligațiile legale, acordând aceste prestații persoanei fizice sau juridice care întreține efectiv membrii de familie, la solicitarea și prin intermediul instituției din statul membru de reședință al acestora sau al instituției desemnate sau organismului stabilit în acest scop de către autoritatea competentă din statul membru de reședință al acestora.
Dvs. aţi cerut, cu siguranţă, prestaţii familiale de la statul englez, pe baza contractului de muncă de acolo.Aţi lucrat ambii părinţi acolo, deci acolo trebuia să primiţi alocaţiile copiilor. Dacă nu aţi primit acolo, aici AJPIS vă va da alocaţiile din urmă. Faceţi cerere în scris la AJPIS şi declaraţi pe proprie răspundere că în Anglia, nu aţi beneficiat de prestaţii familiale.
Am facut cerere..dar nu mi s-a spus de declaratie pe propria raspundere..ci doar ca eu trebuie sa aduc dovada ca nu am luat alocatie acolo ceea ce nu pot obtine fiind in romania
Domnule, eu v-am sfătuit aşa fiindcă, în general, aşa se procedează.Posibil ca la AJPIS să nu fie aşa. dar puteţi obţine acel înscris şi prin email, dacă cunoaşteţi numele instituţiei care se ocupă cu beneficiile sociale în Anglia. Scrieţi pe adresa lor, vă identificaţi şi cereţi acel înscris pe adresa de email al dvs.
În general, aceste instituţii din Occident vă răspund rapid şi există 2 posibilităţi: vă transmit actul cerut sau vă redirecţionează la autoritatea corespunzătoare din ţară. În acest al doilea caz, AJPIS va face demersurile necesare.
Problema alocatie
necro30lc
buna ziua.Am si eu o mica nelamurire sau problema la care as dori sa imi dati niste raspunsuri daca se poate cat de repede.Datorita faptului ca lucrez in ... (vezi toată discuția)
Alocatii
alinalaura04
Buna tuturor.
Va scriu din Spania unde perechea mea lucreaza in mometul de fata. In urma cu un an am nascut iar in vara cand am fost in tara pentru ... (vezi toată discuția)