avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Se poate emite o singura factura pentru doua contracte?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Se poate emite o singura factura pentru doua contracte?

Buna ziua,

Intrebarea mea este legata de urmatoarea speta (proiect legislativ propus de o autoritate de reglementare):
- se incheie doua contracte de vanzare cumparare intre aceeasi parteneri (compania A si persoana fizica B)
- diferenta intre ele este ca in unul din contracte compania A este vanzator si pf B este cumparator, iar in celalalt contract este invers. Persoana fizica B este vanzator si compania B cumparator.
- persoana fizica B nu poate emite facturi, nefiind autorizata sub nici o forma comerciala
- regularizarea sumelor intre cele doua parti se face pe o singura factura, intocmita de A, in care valorile pe face le factureaza A catre B sunt cu plus iar cele aferente vanzatilor lui B catre A sunt cu minus, rezultand un total de plata pozitiv/negativ.

Avand in vedere cele expuse, este legala emiterea facturii doar de catre A, pentru ambele contracte?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
Georgiana_Taga, utilizator
Cel mai recent răspuns: Georgiana_Taga , utilizator 14:40, 23 Noiembrie 2018
Nu, vanzarea de la B la A se inregistreaza doar in baza contractului. Vedeti si regimul TVA care se aplica la vanzarea de la A la B.
In ce priveste regimul de TVA doar partea A aplica. Persoana fizica nu.
Ca sa va faceti o idee concreta, este vorba de modificari aduse unor norme secundare ca urmare a modificarilor la legea regenerabilelor.
Astfel, in legea modificata, se stipuleaza ca acei consumatori care isi instaleaza instalatii de producere pentru autoconsum pot vinde energia produsa ca surplus catre furnizorul de energie cu care au contract pentru energia consumata in perioadele in care instalatia nu produce suficient. Legea a introdus o exceptie de la codul fiscal prin care, pentru persoanele fizice care au astfel de instalatii, pentru energia produsa, nu se aplica TVA.
O alta obligativitate introdusa a fost ca furnizorul sa realizeze regularizarea valorii aferente consumului cu cea aferenta productiei, intr-o singura factura, pe care sa o transmita consumatorului.
Dar normele secundare puse in discutie propun ca reglementarea vanzarii/cumpararii in cazul producerii de energie de catre persoana fizica sa fie facuta printr-un contract de sine statator.
Deci, pentru un consumator persoana fizica, cu instalatii de producere en el pentru autoconsum, vor exista doua contracte cu furnizorul de energie, care insa vor fi reglate dpdv financiar printr-o factura comuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila producerea si vanzarea de energie electrica in postura de persoana fizica (neautorizata) ? CrissMGC CrissMGC Buna ziua stimati domni ! Intrucat sunt interesat de domeniul amintit in titlu si anume producerea la nivel casnic a energiei electrice si vanzarea ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa pt cazare pensiune si camping ChrisR ChrisR Buna ziua, Am o pensiune si doresc sa o deschid doar pentru cazare fara restaurant (pt a evita controalele exagerate), de asemeni doresc sa deschid si un ... (vezi toată discuția)
Facturare ajutor de caldura ! aleph aleph Buna ziua! As dori sa cunosc modul corect de facturare, de calcul al ajutorului de caldura: Eu am contract de gaz cu autocitire si beneficiez de ajutor de ... (vezi toată discuția)