avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna totala + CASCO = probleme
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna totala + CASCO = probleme

Buna ziua
In urma cu doua saptamani, am fost lovit in plin intr-o intersectie de catre un sofer care n-a respectat semnul "cedeaza trecerea", fapt consemnat si in procesul verbal de la politie. Respectivul s-a ales cu permisul suspendat iar eu cu o "frumusete" de dauna totala si cu Rca-ul lui.
Avand asigurare Casco, am decis sa nu repar masina pe RCA (era la o firma de care nu auzisem) , gandindu-ma ca ai mei isi vor recupera banii prin regres de la RCA (habar n-aveam ca va fi declarata dauna totala la acel moment). Astazi am primit un mail de la firma de asigurari in care m-au anuntat ca au gasit cumparator pentru epava iar ei urmeaza sa-mi achite diferenta minus(!) valoarea unei daune anterioare de 1700 Euro (minus evident valoarea epavei dar asta o recuperez de la cumparator)

Nu inteleg de ce au scazut dauna anterioara cu toate ca ei isi recupereaza banii de la RCA-ul celui care m-a lovit, practic daca deschideam dosarul pe baza RCA-ului (teoretic) nu mi se mai scadeau acei 1700 E ci chiar erau luati in calcul la diminuarea coeficientului de uzura (a fost schimbate - reparate doua usi, o aripa, + revopsite, schimbata punte spate si multe altele, e o poveste lunga)...

Nu stiam de existenta acestei clauze in contract, la prima vedere iti scapa, este formulata dubios si introdusa "strategic" intr-un articol al carui titlu incepe cu : "Denuntarea Contractului de Asigurare [...] " (pe care evident nu-l citesti pentru ca la momentul incheierii asigurarii nu te intereseaza condiile de denuntare).

27.3. Daca dreptul la denuntare nu se exercita, asigurarea ramane in continuare in vigoare pentru o suma asigurata redusa cu valoarea indemnizatiei platite, cu exceptia cazului in care suma asigurata este reintregita, la solicitarea Asiguratului, prin plata unei prime suplimentare si emiterea unui act aditional
.

Nu era o problema pentru mine plata unei prime suplimentare, insa cand iti vand asigurarea au grija sa omita esentialul...
Nu mi s-a spus nimic despre diminuarea sumei asigurate acum, la acest accident, inainte de a incepe formalitatile, macar stiam ce cale sa aleg.

Acum ma vad si nevinovat, si cu masina ferfelita, si cu -1700 E + cheltuielile cu trasportul pe platforma + deviz la service... in fine :(

Intrebarea mea este ce pot sa fac, daca cei de la casco imi dau suma asigurata minus1700 E, pot sa ma indrept asupra RCA-ului sa recuperez diferenta? Sau cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: driverx , utilizator 17:16, 18 Decembrie 2009
Inainte de a lua o decizie asupra sumei care urmeaza sa fie achitata, mergeti si la asiguratorul RCA, pentru a vedea ce calcul va fac.
Cat priveste asigurarea CASCO, in mod firesc, potrivit uzantelor, reprezentantul ( inspector, agent, etc.) care incheie asigurarile si al carui client fidel sunteti, are obligatia sa va explice toate aceste dedesubturi, mergand pe ideea ca, acest tip de contract e doar unul de adeziune, asiguratul, de cele mai multe ori, neavand posibilitatea sa negocieze ceva. Lipsa de respect fata de cel care plateste e intr-adevar nemasurata, chiar daca se incearca de catre autoritati, datorita normelor europene, sa stopeze aceste fenomene. Dar pe de alta parte, e greu de demonstrat daca nu cumva dvs. ati refuzat plata acelei sume.
La data daunei, inclusiv inspectorul de dauna ar fi trebuit sa va explice ca, prin plata acelei despagubiri, masina dvs. are o valoare totala de asigurare mai mica si ca ar trebui sa platiti reintregirea sumei asigurate, potrivit celei initiale din contract.
In caz de refuz, sunt firme de asigurari care au pe formularele lor si o astfel de precizare, unde asiguratul bifeaza o casuta prin care isi manifesta expres ca nu doreste reintregirea sumei asigurate.
de aceea e bine sa revedeti toate aceste aspecte si sa incercati, in vederea recuperarii intregii sume, sa contactati si asiguratorul RCA.
Faptul ca nu ati citit conditiile de asigurare atasate politei(pe care le-ati semnat), nu poate fi pus in sarcina/vina asigutatorului.Verificati si capitolul "Plata daune", unde s-ar putea sa descoperiti ca reintregirea poate fi retinuta din plata daunei.
Interesul asiguratorului este sa incaseze/retina din daune prima de reintregire atunci cand plateste dauna .Verificati cererea de despagubire de la dauna anterioara, unde s-ar putea sa descoperiti ca aceasta prima suplimentara a fost retinuta si din eroare nu a fost mentionata in polita.(sau exista mentiunea ca nu sunteti de acord cu retinerea ei).Asiguratorii care practica reintregirea sumei asigurate, obligatoriu mentioneaza acest lucru in documente, pentru a putea proba acest lucru la urmatoarea dauna .
O sa iau legatura cu cei de la casco (dosarul este deja deschis la ei). In mod normal si logic ei isi recupereaza fiecare banut de la RCA. De altfel in contract nu este cuprins acest caz (dauna totala si asiguratul are dreptul la despagubire din partea asiguratorului RCA al vinovatului) . Daca refuza, stiu la cine nu o sa-mi mai fac CASCO, si voi avea grija sa afle si altii, sincer nu cred ca este un moment in care sa-si permita publicitate negativa. Nu te simti prea bine cand te dai de-a dura cu masina, lovit de catre altul (doamne-ajuta ca am avut centura) apoi cei la care platesti o carca de bani de trei ani de zile (casco+rca, si au cam cele mai scumpe asigurari de pe piata) te pun pe drumuri.
Prefer sa merg la o firma care ma anunta cat a fost valoarea daunei (pana azi n-am stiut, cei de la service nu mi-au spus) sau momentul in care sint sub-asigurat.
Mai este si indolenta asiguratorului care putea recupera suma din dauna trecuta (conduceam si de pe un bloc cu acoperisul in sarpanta a cazut o miniavalansa cu zapada si gheata facandu-mi praf partea dreapta-fata), carevasazica proprietarii acelui bloc aveau obligatia legala de a-si curata acoperisul iar vina pentru ca masina mea a fost avariata le apartine in intregime (nu mai spun ca daca era cineva pe trotuar era facut una cu pamantul). Cu toate ca le-am dat numere de telefon de la martori, poze, descrieri, extrase din legi etc nu au intreprins nimic pentru a-si recupera banii. Acum eu platesc pentru asta.
Ar mai fi o treaba, cand am incheiat polita anul asta trebuiau sa-mi ia in considerare doi ani la stabilirea clasei de bonus-malus, ei bine, n-au facut asta si mi-au luat decat una an "ca asa apar la ei in calculator". Asadar am platit pentru asigurare o suma mai mare decat trebuia, conform propriilor lor contracte. Suma suplimentara se poate constiui cred eu intr-o valoare de reintregire. In fine... situatia este incurcata. Daca nu rezolv nimic la CASCO o sa incerc la RCA
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
driverx, utilizator
In privinta bonusului: s-ar putea ca in primul an de asigurare sa fi avut platita o dauna de care ati uitat.Dovada o puteati face(pentru anul in curs) daca pe polita expirata era trecuta polita pe care o reinnoieste(adica cea din primul an),sau prin calculul primei din anul 2, la care s-a aplicat bonusul pentru un an fara daune.
Faptul ca asiguratorul recupereaza banii platiti pe CASCO de la asiguratorul RCA, sau de la vinovat, nu inseamna ca nu s-a folosit polita CASCO, deci se pierde dreptul la bonus.
nucu$ a scris:

Faptul ca nu ati citit conditiile de asigurare atasate politei(pe care le-ati semnat), nu poate fi pus in sarcina/vina asigutatorului.Verificati si capitolul "Plata daune", unde s-ar putea sa descoperiti ca reintregirea poate fi retinuta din plata daunei.
Interesul asiguratorului este sa incaseze/retina din daune prima de reintregire atunci cand plateste dauna .Verificati cererea de despagubire de la dauna anterioara, unde s-ar putea sa descoperiti ca aceasta prima suplimentara a fost retinuta si din eroare nu a fost mentionata in polita.(sau exista mentiunea ca nu sunteti de acord cu retinerea ei).Asiguratorii care practica reintregirea sumei asigurate, obligatoriu mentioneaza acest lucru in documente, pentru a putea proba acest lucru la urmatoarea dauna .

Am verificat. Cuvantul "prima de reintregire" se gaseste intr-un singur articol, ce postat mai sus:

27.4. Daca dreptul la denuntare nu se exercita, asigurarea ramane in continuare in vigoare pentru o suma asigurata redusa cu valoarea indemnizatiei platite, cu exceptia cazului in care suma asigurata este reintregita, la solicitarea Asiguratului, prin plata unei prime suplimentare si emiterea unui act aditional.

Este formulat atat de dubios : "daca dreptul la denuntare nu se exercita".... CAND sa se exercite? De ce este legata prima de intregire de dreptul de denuntare?
Asigurarea ramane IN CONTINUARE in vigoare in continuare din ce moment? Cand spun in continuare far referire la un moment de la care ceva continua...
Formularea ese de asemenea natura incat sa induca in eroare, nu este formulata simplu si clar, asa cum am gasit in alte contracte. Poate juristilor-avocatilor etc li se va parea logic, insa 99% din cei care incheie contracte nu sint de specialitate iar dupa parerea mea aceste contracte preformulate ar trebui redactate cat mai clar, nu alambicate incat sa trebuiasca sa le citesti de 10 ori ca sa-ti dai seama despre ce este vorba de fapt.

nucu$ a scris:

In privinta bonusului: s-ar putea ca in primul an de asigurare sa fi avut platita o dauna de care ati uitat.Dovada o puteati face(pentru anul in curs) daca pe polita expirata era trecuta polita pe care o reinnoieste(adica cea din primul an),sau prin calculul primei din anul 2, la care s-a aplicat bonusul pentru un an fara daune.
Faptul ca asiguratorul recupereaza banii platiti pe CASCO de la asiguratorul RCA, sau de la vinovat, nu inseamna ca nu s-a folosit polita CASCO, deci se pierde dreptul la bonus.

Exclus. Doi ani de zile nu am avut absolut nici o dauna. Toamna trecuta am fost lovit in parcare insa am avut RCA-ul celui care m-a lovit iar acest caz nu duce la degradarea punctajului bonus-malus, este prevazut expres in contract. In polita mea actuala de asigurare scrie clar : numar de daune = 0. Fatucile(altfel nu pot sa le spun) din firma de asigurare nu stiau sa foloseasca softul iar directorul nu era in sediu. Tipic romanesc.
Iar daca asiguratorul nu-si recupereaza banii inseamna ca are niste angajati foarte constiinciosi, sint sigur ca sefii mari ar lua foc daca ar afla ca ar fi avut posibilitatea sa-si recupereze din puerderi dar n-au facut-o.

In fine, astea sint detalii. Va multumesc pentru raspunsuri, insa ce ma interesa este daca este vreo speranta sa-mi vad toti banii de pe masina, este absolut stupid sa mergi pe strada, sa fii lovit fara absolut nici o vina si sa ramai si cu paguba. Basca asiguratorul la care ai cotizat 3 ani de zile cu CASCO si RCA sa se lege de un contract in care nu sint prevazute toate cazurile (iar cazul meu este unul dintre acestea). Nu vreau sa fur pe nimeni, nu vreau sa ma imbogatesc, vreau doar ca sa fiu despagubit pentru dauna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
driverx, utilizator

Alte discuții în legătură

Dauna casco aasskkyy aasskkyy Buna ziua. Anul trecut o autoutilitara a intrat in masina mea.Soferul autoutilitarei fiind vinovat . Am reparat masina pe casco-ul meu deoarece mi-au spus de ... (vezi toată discuția)
Dauna prin regres bajiemil bajiemil cam acum un an masina (aproape noua) mi-a fost lovita in parcare. respectivul nu avea rca si am fost la firma de casco (la transilvania), iar cei de acolo ... (vezi toată discuția)
Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)