avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am cumpărat acum o lună un imobil nou de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am cumpărat acum o lună un imobil nou de la dezvoltator, iar acum apar cu restanță la fondul de rulment de anul trecut. Este posibil ca asociația să mă oblige, ca nou proprietar, să plătesc din urmă?

Buna seara!
Am cumparat acum 1 luna un imobil nou de la dezvoltator, intr-un bloc construit anul trecut. Nici nu am apucat sa ma mut ca deja apare la avizier restanta la Fondul de rulment de anul trecut. Cum se poate ca Asociatia de locatari sa ma oblige ca nou proprietar sa platesc acest Fond de rulment neachitat in urma cu 1 an? Exista o lege cu privire la noii proprietari care sunt obligati de Asociatia de locatari sa achite datorii din urma ale dezvoltatorului? Dezvoltatorul nu a vrut sa platesca pt ca apartamentele erau nelocuite.
Sau ce se poate face in aceasta situatie?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adydeac , utilizator 18:04, 2 Decembrie 2018
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dv ca proprietar datorati obligatii de la data achizitionarii bunului imobil
Legal,nu vi se poate impune suma aferenta periioadei anterioare achizitiei bunului imobil,nu exista temei legal pentru eventuala impunerer
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@aug Cred ca nu stiti cum e cu fd de rulment la asociatiile de proprietari. L 196/2018 zice la
Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari, menționat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.


Deci, daca dezvoltatorul si-ar fi platit fd de rulm la apart cu pricina:
- ar fi fost aproape ca si cum ar lua bani dintr-un buzunar si l-ar fi pus intr-altul; banuiesc ca tot dezvoltatorul a achitat facturile de utilitati la comun din ultimul an
- si-ar fi retras fd rulment dupa vanzarea apart, deci dvs oricum erati dator cu fd de rulm.
Ceea ce nu datorati dvs sunt eventualele penalitati pt neplata fd de rulment la timp. N-ati spus de asa ceva, luam de bun ca nu vi s-a cerut sa platiti si penalitati coresp fd de rulment.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2018
CipM, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dv datorati fond de rulment de la data obtinerii calitatii de proprietar al bunului imobil
Nu inseamna ca daca dezvoltatorul ivinde apartamentul dupa 10 ani,proprietarul sa achite fondul de rulment in urma cu 10 ani
n scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.

Dv ati devenit proprietar in urma cu 1 luna,anterior nu este obligatia dv sa achitati plati curente de care nu sunteti responsabil
Da, in momentul de fata nu mi s-au solicitat penalitati, dar urmeaza. Nu am o problema cu achitarea Fondului de Rulment din momentul achizitionarii imobilului dar mi se impune plata Fondului de Rulment pe 3 luni, aferente anului 2017 si aici mi se pare o problema.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De obicei fondul de rulment se stabileste dupa valoarea cea mai mare a unei luni pe timp de iarna (macar chelt cu energia electrica sunt mai mari). Sa zicem ca s-a stabilit fd de rulment pt ap dvs la 300 de lei. De obicei nu se impune plata intr-o singura luna ci esalonat, sa zicem cate 100 de lei pe o perioada de 3 luni.
Puteti afla de la vecinii cu un apart de aceeasi suprafata cam cat au platit. Cam acelasi ordin de marime ar trebui sa fie si la dvs (depinde si de nr de persoane de obicei - functie de ce anume aveti dvs la comun in condominiu).

Nu, penalitati la fd de rulment nu aveti de platit decat incepand cu, cel mai curand, 30 de zile de afisarea primelor cote de cand ati devenit proprietar si in care apare ceva fd de rulm de platit. Aveti dreptul sa cereti explicatii in termen de 10 zile de la momentul afisarii cotelor (cerere scrisa la presedinte cu nr de inregistrare). E posibil sa nu mai beneficiati de esalonare fiindca ati aparut mai tarziu.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)
Penalitati (?) cand restanta+cota curenta i.r. i.r. Mi se solicita PENALITATI pentru neplata intretinerii pe 2 luni anterioare (lunile de vara, fara furnizare de caldura => cu cote mici) cand Restanta (300. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua . am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri ... LoredanaM. LoredanaM. Bună ziua . Am și eu o nelămurire și as dori răspunsuri din partea celor care cunosc mai bine situația. Locuim într un bloc unde sunt mulți ... (vezi toată discuția)