avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PENALITATI (?) cand Restanta+Cota Curenta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PENALITATI (?) cand Restanta+Cota Curenta

Mi se solicita PENALITATI pentru neplata intretinerii pe 2 luni anterioare (lunile de vara, fara furnizare de caldura => cu cote mici)
cand
Restanta (300. RON) +
+ Cota Curenta (150. RON) =
=450. RON este MULT MAI MICA
decat Fondul meu de RULMENT detinut (600. RON) !!! ?!
Nu este totuși un abuz?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:07, 17 Decembrie 2019

i.r. a scris:

Mi se solicita PENALITATI pentru neplata intretinerii pe 2 luni anterioare (lunile de vara, fara furnizare de caldura => cu cote mici)
cand
Restanta (300. RON) +
+ Cota Curenta (150. RON) =
=450. RON este MULT MAI MICA
decat Fondul meu de RULMENT detinut (600. RON) !!! ?!
Nu este totuși un abuz?

CE am de făcut?
Penalitatile se calculeaza indiferent de cat aveti la fondul de rulment. Daca au trecut 30 de zile de la scadenta listei, se calculeaza 0.2%pe zi.

Sa presupunem ca blocul s-a dat in folosinta in ianuarie. Lumea consuma...Se strang niste bani si se baga in acest fond de rulment. In februarie vin facturi.Abia acum se lucreaza la lista de intretinere, unde bagam aceste facturi. Dar aceasta lista se va afisa abia in martie,nu? Si, ca sa ne platim facturile pe care le-am primit in februarie, folosim fd de rulment. Afisam lista in martie...si incepem sa incasam...
pentru corecta si compleat dv informare studiati disp L nr 196/2018
Asociatia de proprietari detine dreptul legal sa aplice penalitati la orice suma cu titlu de restanta neachitat in termenul stabilit
Daca au trecut 30 de zile de la scadenta listei, se calculeaza 0.2%pe zi.

Coeficientul penalitatilor se dispune de catre adunarea generala si poate fi maximum 0,2% zi/intarziere dar si mai mic
intre volumul fondului de rulment si intretinerea curenta, nu exista legatura. E legal ce au facut deis puteau sa fie un pic mai blanzi !...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Dr.Virgil Dan Amza,

In prima faza ziceti bine - fara legatura...
Cum sa fie asociatia mai blanda daca exista un regulament unde au stipulate cu exactitate: data afisarii, nr. de zile reprezentand termenul de plata, data scadentei?
Daca se mai lucreaza si cu un program de gestiune care are introduse setarile aprobate - ala nu are tata, nu are mama, numara zilele de intarziere, inmulteste cu procentul aprobat si afiseaza suma rezultata
Ar fi oarecum bine daca in AG s-ar hotari ceva in legatura cu situatia prezentata, adica sa se aplice penalizari doar daca suma restanta depaseste suma Fd. de rulment, dar se complica lucrurile...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul penalizarilor la intretinere si instalarea repartitoarelor BrainStorming BrainStorming Buna ziua, Am avut intotdeauna probleme cu interpretarea legilor (de orice forma ar fi ele), pentru ca nu-nteleg decat notiunile logice. In cazul legii ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat acum o lună un imobil nou de la dezvoltator, iar acum apar cu restanță la fondul de rulment de anul trecut. este posibil ca asociația să mă oblige, ca nou proprietar, să plătesc din urmă? aug. aug. Buna seara! Am cumparat acum 1 luna un imobil nou de la dezvoltator, intr-un bloc construit anul trecut. Nici nu am apucat sa ma mut ca deja apare la avizier ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere stelut stelut Buna ziua! Sunt proprietar intr-un ap. al unei Asociatii de proprietari. Data scadenta pt. plata intretinerii aferente lunii ianuarie a fost 29 februarie. ... (vezi toată discuția)