avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... expertiza financiar contabila
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

expertiza financiar contabila

Buna ziua ! Suntem o noua asoc de propr infiintata in urma unor batalii crancene (cu greu am strans 50%+1), iar acum, multi vor sa angajam pe vechea admin la noi. Noi nu vrem, caci nu avem incredere, dar de data asta nu mai avem majoritatea.
Intrebare: putem cere expertiza financiar contabila pt cei 15 ani in care a fost admin (sigur nu este in regula cu toate) astfel incat apoi sa "scapam" de ea? Unde trebuie sa ma informez pt aceasta expertiza, si in ce conditii se face?
Va rog mult, asi dori raspuns pertinent d.p.d.v. legal, nu simple pareri, caci nu vreau sa fac vreun pas gresit.
Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Ioana Constantin , Contabil 00:21, 16 Noiembrie 2009
Adresati-va la filiala CECCAR, vedeti aici mai multe detalii:
[ link extern ]
Maria 1 a scris:

Buna ziua ! Suntem o noua asoc de propr infiintata in urma unor batalii crancene (cu greu am strans 50%+1), [...]


Felicitari!

Maria 1 a scris:

Buna ziua ! Suntem o noua asoc de propr infiintata [si] multi vor sa angajam pe vechea admin la noi. Noi nu vrem, caci nu avem incredere, dar de data asta nu mai avem majoritatea.


Nu inteleg: ati reusit sa impuneti desprinderea de vechea asociatie de care erati nemultumiti si sa infiintati o noua asociatie si nu puteti angaja un alt administrator? Acesta e un salariat caruia i se face un contract individual de munca; acest contract e semnat pe de o parte de presedintele asociatiei ca reprezentant al acesteia si pe de alta de administrator ca salariat. Nu este ales si nu inteleg: de ce va trebuie majoritatea? In Adunarea Generala cum ati stabilit ca se face aceasta angajare?

Maria 1 a scris:
[...] Intrebare: putem cere expertiza financiar contabila pt cei 15 ani in care a fost admin (sigur nu este in regula cu toate) astfel incat apoi sa "scapam" de ea? [...]


Nu va trebuie expertiza contabila ca sa scapati de vechea persoana care era administratorul vechii asociatii. Odata ce ati infiintat alta asociatie puteti angaja pe oricine altcineva ca administrator.

""Intrebare: putem cere expertiza financiar contabila pt cei 15 ani in care a fost admin (sigur nu este in regula cu toate) astfel incat apoi sa "scapam" de ea? Unde trebuie sa ma informez pt aceasta expertiza, si in ce conditii se face?""

Costurile sunt foarte mari pentru efectuarea unei expertize pentru o perioada de 15 ani. Nu ajuta decat ca sa aveti dovada chemarii in instanta, pentru ca in functie de prejudiciu, daca exista, instanta poate/sigur dispune o alta expertiza contabila.
Eu consider ca un rol important in activitatea financiar-contabila a unei asociatii, il are cenzorul.
Acesta trebuie sa fie un profesionist, de preferat expert contabil, sa fie inscris in tabloul CECCAR, sa aiba viza pe anul in curs.

Conform Art. 33. din Legea 230/2007:
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifice legalitatea actelor si documentelor, a contractelor, hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;
b) verifice executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifice gestiunea financiar-contabila;
d) intocmeasca si sa prezinte adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri, cel putin o data pe an.
(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(3) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociaţiei de proprietari răspund personal sau în solidar, în faţa legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

Prin verificarile lunare poate trage un semnal de alarma in situatii "critice".
Le aduce la cunostinta prin raport lunar intocmit Presedintelui si Comitetului si acestia pot lua masuri de schimbare a administratorului sau poate fi actionat in instanta, depinde de gravitate.
Mult succes!
:luck:
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
Ioana Constantin, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor extern la asociatii de proprietari arhicoc arhicoc Conform Legii 230/2007: \"Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a ... (vezi toată discuția)
Bani incasati in plus , de catre administrator gera905 gera905 Buna seara. Ca presedinte, am constatat ca administratorul incaseaza mai mult decat ce este pe facturi. Situatia a persistat 5 ani. La cererea com. exec. de a ... (vezi toată discuția)