avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor extern la asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor extern la asociatii de proprietari

Conform Legii 230/2007: "Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii".

Intrebarea mea este daca cenzorul extern trebuie sa fie macar persoana fizica autorizata, deoarece personalul biroului Indrumare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul primariei sustine acest lucru.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:33, 19 Februarie 2013
Incheierea unui contract sau conventie civila impune ca cenzorul sa fie autorizat. Dar asociatia poate incheia si contract individual de munca caz in care autorizarea nu mai este impusa, sunt suficiente cunostintele de contabilitate..
Da, cenzorul extern trebuie sa fie o persoana autorizata in domeniul financiar-contabil.
OG nr 65/1994
Art 12 (3) Activitatea de cenzor poate fi desfaurata,potrivit legii,de cate expertii contabili,persoanele cu studii economice superioare cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei,Cercetarii si Tinereului si experienta in activitatea financiar-cotabila de cel putin 5 ani,precum si de catre societatile comerciale membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania


Legiuitorul a dispus conditii speciale in vederea accederii la calitatea de cenzor datorita responsabilitatii ce revine acestuia
In realitate,la nivelul asociatiilor de proprietari ,activitatea de verificare a legalitatii documentelor este atribuita pe criterii strict subiective ,de regula in favoarea anumitor vecini,care au mai mult sau mai putin tangenta cu practica in domeniu,iar consecintele necunoasterii prevederilor continu survenite la nivelul legislatiei in domeniu, materializate ,sunt denuntate numai la aparitia prejudiciilor financiare
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
ynocentta, utilizator
"Detineti" vreo situatie statistica, de generalizati problema studiilor si apucaturilor cenzorilor din realitatea asociatiilor de proprietari?
Un exemplu personal sau auzit de la altcineva, nu inseamna ca in asociatiile de proprietari domneste haosul, ci numai in unele.
Treaba pe care si-o face cenzorul este adeseori neinteleasa sau nestiuta de proprietari, care au impulsul de a arunca cu pietre in acesta, tocmai pentru ca este una care cere specializare. Nu inseamna ca cenzorul nu-si face treaba.
Poate nu si-o face in anumite asociatii, dar asta deja este altceva.
Imi permit sa ma pronunt strict in baza hotararilor instantei de judecata ,care au pronuntat hotarari de condamnare ,impotriva unor administratori imobil si presedinte asociatie de proprietari,datorate in fapt lipsei de responsabilitate sau probitate profesionala din partea cenzorului

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Cenzor asociaþii de proprietari arondoru arondoru Dacă cenzorul asociaţiei de proprietari nu face parte din asociaţia respectiva ce forma de contract trebuie sa întocmeasca asociaţia pentru serviciile de ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern andreiandreeescu andreiandreeescu Buna ziua, Referitor la cenzorul unei asociatii legea 230 prevede urmatoarele: \\"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un ... (vezi toată discuția)