avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor extern la asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor extern la asociatii de proprietari

Conform Legii 230/2007: "Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii".

Intrebarea mea este daca cenzorul extern trebuie sa fie macar persoana fizica autorizata, deoarece personalul biroului Indrumare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul primariei sustine acest lucru.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:33, 19 Februarie 2013
Bun, hai sa mai discutam despre asta....
Verificarea lunara presupune totusi stiinta de carte si familiarizarea cu legile care guverneaza asociatiile proprietari, adica nu chiar oricine cu studii medii poate face aceasta activitate.
Trebuie sa verifice daca listele de intretinere sunt corect calculate si dupa criteriile din lege. Sa verifice depunerea declaratiilor catre ANAF, chiar lucrul cu Revisalul cand este cazul, sa cunoasca cum se incadreaza activitatile din asociatie, contracte, conventii civile etc.
Sa aiba o arhiva personala a tuturor listelor si formularelor din lunile precedente, sa poata verifica daca gestiunea asociatiei nu are "gaurele".

In fine, nu e nici prea greu, nici foarte usor si comporta o anumita responsabilitate.

Dar....daca asociatia considera necesar un control de specialitate poate angaja la cativa ani de zile sau anual, dupa posibilitati, un expert care sa se uite peste gestiune intr-un anumit interval de timp, sa vada daca situatia soldurilor pasiv - activ este in regula.
Tot atat de bine asociatia se poate lipsi de acest "supra-control" daca considera ca cenzorul asociatiei stie ce are de facut si este actualizat cu ultimele noutati.

Dv. puteti angaja o firma care face si cenzorat, dar trebuie sa aveti grija ca acest cenzor sa aiba drept de semnatura si stampila. Este spre binele asociatiei chiar daca va costa mai mult.

Si e bine sa lucrati cu firme recomandate, de catre alte cunostinte de-ale dv. pentru ca este o raspundere mare pe care v-o asumati inclusiv dv., ca presedinte, pe cine angajati.

Activitatea de la asociatie se numeste cenzorat si acesta nu-l poate face decat o persoana atestata CECCAR.
Poate ca aveti dreptate atunci cand faceti comparatie intre o persoana cu studii medii din asociatie si un expert contabil din exterior. Argumente ar exista, cateva, dar nu asta va intereseaza pe dv.

Cred ca trebuie sa cedati opiniei celor care sustin angajarea unei firme de contabilitate. Mie personal nu-mi suna bine chestiunea cu firma care face si scoala de administratori, dar asta poate ca e o chestiune subiectiva, a mea, ca n-am prea mare incredere in firmele care fac multe si marunte si niciunele ca lumea.....

Mai asteptati pareri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Cenzor asociaþii de proprietari arondoru arondoru Dacă cenzorul asociaţiei de proprietari nu face parte din asociaţia respectiva ce forma de contract trebuie sa întocmeasca asociaţia pentru serviciile de ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern andreiandreeescu andreiandreeescu Buna ziua, Referitor la cenzorul unei asociatii legea 230 prevede urmatoarele: \\"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un ... (vezi toată discuția)