avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor extern la asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor extern la asociatii de proprietari

Conform Legii 230/2007: "Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii".

Intrebarea mea este daca cenzorul extern trebuie sa fie macar persoana fizica autorizata, deoarece personalul biroului Indrumare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul primariei sustine acest lucru.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:33, 19 Februarie 2013
Normele in vigoare prevad fara exceptii si fara derogari,ca responsabilitatea si calitatea de cenzor nu poate fi desfasurata decat de persoanele care intrunesc conditiile imperios prevazute
Legal,datorita obligatiei de respectare a acelorasi prevederi financiar contabile,nu exista diferente de incadrare a responsabilitatii cenzorului ,indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea.
In mod eronat s-a interpretat ca activitatea de cenzorat in cadrul asociatiei de proprietari=
asociatie nonprofit,contabilitate relativ scazuta,activitatea poate fi desfasurata de orice persoana interesata,indiferent de nivelul de cunostiinte in domeniu sau de respectarea stricta a prevederilor in vigoare
Dovada ca la multe asociatii ,activitatea de verificare a legalitatii documentelor in baza carora se calculeaza obligatiile individuale de intretinere lunara este intreprinsa de persoane fara pregatirea necesara,o constituie multitudinea de situatii denuntate si pe acest forum de constatare tardiva a existentei de prejudicii financiare care au ca si consecinta directa intreruperea furnizarii utilitatilor publice.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
ynocentta, utilizator
Atributiunile cenzorului asociatiei de proprietari sunt stipulate in legea 230/2007 si HG 1588/2007, indiferent daca este ales de adunarea generala sau este angajat din afara asociatiei.
Sunt cateva diferente totusi.
Cenzorul angajat din afara asociatiei, este angajat de comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei si tota comitetu si/sau presedintele pot sa decida incetarea contractului cu acesta.
Cenzorul din asociatie este ales de adunarea generala. Numai adunarea generala va putea sa-l inlocuiasca prin alegerea altui cenzor. In acest caz presedintele si comitetul nu pot sa decida incetarea contractului de mandat al cenzorului ales de adunarea generala. Eventual pot lua act de demisia cenzorului.
In acest, al 2-lea, caz se poate spune ca cenzorul are o putere mai mare decat presedintele asociatiei. Cenzorul controleaza legalitatea operatiunilor financiar-contabile, contracte, deciziile..., facute, luate, aprobate de administrator, contabil, casier si presedinte.
@Ynocentta, spune:
nu exista diferente de incadrare a responsabilitatii cenzorului ,indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea.

Gresiti total. Cenzorul asociatiei de proprietari are responsabilitati conform atributiunilor prevazute in legea 230/2007. Cenzorul altei entitati, asociatii, ONG..., are responsabilitati conform atributiunilor prevazute in normele sau reglementarile acelor entitati.
Este ca si cum am spune ca "nu exista diferente de incadrare a responsabilitatii inginerilor, indiferent unde isi desfasoara activitatea" ceea ce este total eronat. Se pot gasi cateva elemente comune in responsabilitatile inginerilor din confectii, cu ale celor din aeronautica, din constructii de masini, din agronomie si constructii industriale dar numai cateva pentru ca diferentele dintre acestea sunt evident mult mai multe.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
Adriantot, moderator
@adriantot
normele care guverneaza activitatea si responsabilitatea de cenzor sunt administrative,civile sau penale ,dupa caz,indiferent unde sunt prestate ,in cadrul asociatiei de proprietari sau alte entitati juridice
Existe numeroase cazuri, in care cenzori responsabili pentru legalitatea activitatii in cadrul asociatiilor de proprietari ,fac obiectul cercetarii ,sau instanta de judecata a dispus hotarari irevocabile de sanctionare
~ Conținut șters la cerere ~
Buna seara,

Spuneti-mi va rog este normal ca din comisia de cenzori sa faca parte un proprietar care are restante la intretinere din luna decembrie 2009?X-(

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Cenzor asociaþii de proprietari arondoru arondoru Dacă cenzorul asociaţiei de proprietari nu face parte din asociaţia respectiva ce forma de contract trebuie sa întocmeasca asociaţia pentru serviciile de ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern andreiandreeescu andreiandreeescu Buna ziua, Referitor la cenzorul unei asociatii legea 230 prevede urmatoarele: \\"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un ... (vezi toată discuția)