elga50 a scris:
In legea 230/2007 se spune:
Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(3) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund personal sau in solidar, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.
Asociatia poate avea o comisie de cenzori sau poate angaja o persoana autorizata pentru cenzorat. Deci nu poate fi vorba de sanctiuni.
Daca acea persoana are un contract cu asociatia (si asa ar trebui sa fie) ea raspunde in solidar cu administratorul si conducerea asociatiei in caz de prejudicii. Deci nu e obligatoriu sa semneze listele, dar e mai confortabil pentru locatari sa vada si semnatura cenzorului pe liste, dovada ca cineva e atent la gestiunea asociatiei......
=======================================================
Asociatia noastra de proprietari (transformata, luna trecuta, din asociatie de locatari in asociatie de proprietari) doreste sa angajeze un cenzor extern (din cadrul CECCAR) ..
Avem urmatoarele intrebari:
1. Cenzorul extern poate lucra FARA NICIUN FEL DE CONTRACT cu asociatia de proprietari ? Am contactat un expert contabil CECCAR care mi-a zis ca nu e nevoie de contract si ca doar va emite factura in fiecare luna pt serviciile de cenzorat (!?). Cum poate fi tras la raspundere un asemenea cenzor pt eventuale erori in verificarile sale, DACA NU ARE CONTRACT cu Asociatia de proprietari?
2. Care este (orientativ) tariful pt cenzor ? (Blocul nostru are 192 apartamente - cate 32 pe fiecare din cele 6 scari)
3. Cenzorul are obligatia sa verifice lista lunara cu cheltuielile de intretinere INAINTE (control preventiv) sau DUPA (post factum) afisarea acesteia la avizier ? (Intreb asta pt ca pe lista de intretinere apare loc de semnatura pt cenzor) . Exista un model al listei de intretinere (cu persoanele ce trebuie sa o semneze ) prezentat in vreo reglementare legala ?
4. Am fi recunoscatori daca ne-ati recomanda cativa experti-contabili care sunt interesati sa presteze servicii de cenzorat pt asociatia noastra (inclusiv un model de contract ).
5. Vrem sa efectuam o expertiza -contabila pentru perioadele 2007-2008; 2008-2009; 2009-2010. Cam care este tariful / apartament /1 an de verificare pt o expertiza contabila. Totodata am fi recunoscatori daca ne-ati recomanda cativa experti-contabili care sunt interesati sa presteze serviciul de expertiza-contabila pt asociatia noastra (inclusiv un model de contract ).
Multumesc f mult !