avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor extern la asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor extern la asociatii de proprietari

Conform Legii 230/2007: "Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii".

Intrebarea mea este daca cenzorul extern trebuie sa fie macar persoana fizica autorizata, deoarece personalul biroului Indrumare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul primariei sustine acest lucru.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:33, 19 Februarie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Da si nu! Trecand peste exprimarea de "cenzor autorizat de CECAR" sunt 2 situatii stabilite de lege.
1. Asociatiile de proprietari aleg cenzorul sau comisia de cenzori in adunarea generala, dintre membrii asociatiei. Acestia trebuie sa aiba minim studii medii. Isi desfasoara activitatea pe baza unui contract de mandat.
2. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.

Asa prevede legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Ori in Romania "persoane de specialitate" ca cenzori, din cate stiu eu, sunt membrii CECAR-ului, care cuprinde expertii contabili si contabilii autorizati. Adica acestia nu sunt "autorizati ca cenzori de CECAR" cum, spuneti dumneavoastra, cenzoratul fiind doar o felie din ceea ce pot si fac acestia. Ei au calitatea de experti contabili, dobandita in urma studiilor economice, a axperientei in domeniul financiar-contabil si atestarii ca experti, in urma unor cursuri si examene in cadrul CECAR.
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
Adriantot, moderator
Deci sa inteleg ca :
-daca esti din asociatie, poti fi cenzor cu studii medii, nici cel putin cu studii medii de specialitate; ai lucrat o viata intreaga ca strungar, poti fi cenzor fara probleme.
-daca esti din afara asociatiei, comitetul executiv angajeaza persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
De unde obligatia de a fi membru CECAR pentru a fi cenzor la bloc? Daca ai absolvit , de ex. A.S.E. Facult. Finante-Contabilitate nu ar fi suficient? Trebuie sa fii in evidenta CECAR, numai ca sa mai platesti o cotizatie ?
LocatarB a scris:


-daca esti din asociatie, poti fi cenzor cu studii medii, nici cel putin cu studii medii de specialitate; ai lucrat o viata intreaga ca strungar, poti fi cenzor fara probleme.
-daca esti din afara asociatiei, comitetul executiv angajeaza persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
De unde obligatia de a fi membru CECAR pentru a fi cenzor la bloc? Daca ai absolvit , de ex. A.S.E. Facult. Finante-Contabilitate nu ar fi suficient? Trebuie sa fii in evidenta CECAR, numai ca sa mai platesti o cotizatie ?


Pentru lamurirea aspectelor,precizez urmatoarele
1-A
rt 12 (3) din OG nr 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila ai a contabililor autorizati,modificata si completata
Activitatea de cenzor poate fi desfasurata potrivit legii,de catre expertii contabili,persoanele cu studii economice superiorare cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei,Cercetarii si Tineretului si experienta in activitatea financiar-contabila de cel putin 5 ani ,precum si de catre societatile comerciale membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania

2-
Art 3 (1) din OG nr 65/1994 Accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se face pe baza de examen de admitere ,la care sa se obtina cel putin media 7 si minimum nota 6 la fiecare disciplina,efectuarea unui stagiu de 3 ani si sustinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului
(2) In termen de 6 luni de la publicarea prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei prin hotarare a Guvernului va fi aprobat Regulamentul privin accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat
Regulamentul va fi elaborat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania si avizat de Ministerul Finantelor si de Ministerul Educatiei Nationale
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
ynocentta, utilizator
Eu ma refeream strict la asociatiile de proprietari.
Atributiile cenzorului nu sunt aceleasi atat pentru cenzorul ales cat si pentru cenzorul angajat ? Daca este cenzor ales raspunde altfel in fata legii comparativ cu cenzorul angajat membru CECAR?

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Cenzor asociaþii de proprietari arondoru arondoru Dacă cenzorul asociaţiei de proprietari nu face parte din asociaţia respectiva ce forma de contract trebuie sa întocmeasca asociaţia pentru serviciile de ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern andreiandreeescu andreiandreeescu Buna ziua, Referitor la cenzorul unei asociatii legea 230 prevede urmatoarele: \\"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un ... (vezi toată discuția)