La 15-12-2017 am incheiat la notar un antecontract de v-c pt doua suprafete de teren invecinate apartinanad aceluiasi proprietar si i-am platit integral pretul total. Am prevazut un termen maxim de un an pt incheierea contractului de v-c, pana la 15-12-2018. Am procedat asa (fara sa specificam in antecontract motivul pt care nu sa putut incheia direct contractul) pt ca proprietarul trebuia ca mai intai sa:
1.dezmembreze partea lui (primul teren vandut) ce reprezinta 50% dintr-un teren mai mare (mostenit si deja intabulat in cote de cate 50% pe numele lui si a unui frate al sau) si sa-si intabuleze partea lui pe numele lui. Nu la dezmembrat, nici intabulat. Propune sa trecem in contract ca vanduta cota lui de 50% din terenul mai mare.
2.intabuleze al doilea teren vandut, care ii apartine 100%. La intabulat.
Ce se va intampla daca nu se incheie contractul in termenul de un an? Voi pierde banii platiti ori terenurile? Acum ma aflu in strainatate si nu stiu cum sa procedez. Sa merg rapid la notar, pana la 15-12-2018?
am recitit actul si in fapt, actul se numeste "promisiune bilaterala de vanzare" si este specificata obligatia proprietarului de intabulare a suprafetelor in termenul de un an si a noastra de incheiere a contractului de v-c in termenul de un an.
eu am platit pretul integral dar cred ca contractul de vanzare-cumparare inca nu se poate incheia la notar pt ca proprietarul inca nu a dezmembrat nici intabulat partea lui (prima suprafata). este intabulata doar suprafata mai mare (el apare ca proprietar impreuna cu fratele sau in cote de 50%)
Ar trebui sa reiasa din contract si care sunt sanctiunile, daca ati prevazut asa ceva atunci... Ar trebui notificat si propuna o data pentru incheierea unui act si o discutie pentru cum sa o rezolvati pe-a doua, altfel ajungeti in instanta unde il va costa mai mult si ramane cu mai nimic din banii aia.
in contract este prevazut ca in caz ca eu cumparatorul nu indeplinesc voi pierde banii platiti si ca in caz ca vanzatorul nu indeplineste va fi obligat (nu scrie cum) sa inapoieze banii primiti.
ca sa fiu sigur ca eu nu voi fi scos vinovat, pentru a evita riscul de a pierde banii dati, trebuie sa ma prezint neaparat la notar pana la data de 15-12-2018 unde eventual sa notarului sa-i notifice vanzatorului ca trebuie sa-si indeplineasca obligatiile asumate in promisiune?