avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit de la Poliția Rutieră o solicitare prin ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit de la Poliția Rutieră o solicitare prin care sunt somat să comunic datele persoanei ce a condus autoturismul în data de 25.05.2018. Au trecut mai mult de 6 luni de atunci, mai sunt obligat să fac acest lucru?

Astazi 29.11.2018, am primit de la Politia o solicitare prin care sunt somat sa comunic datele persoanei ce a condus autoturimul personal in data de 25.05.2018. Intrucat au trecut peste 6 luni de atunci mai sunt obligat sa fac acest lucru?
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:24, 3 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG NR.195/2001
Art.39
Proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice poliţiei rutiere, la cererea acesteia şi în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.
....

Art. 102 alin. (1) pct. 14: „(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: () 14. necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul spre a fi condus;”
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Imi cer scuze dar nu la asta ma refeream . Am vrut sa intreb daca o contraventie are loc astazi si politia ma intreaba peste mai mult de 6 luni despre ea ce se intampla. Nu sa prescris?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da, dar dvs. va aflati acum in postura de a savirsi o alta contraventie, cea de necomunicare a identitatii persoanei. Asta nu se prescrie , daca nu veti comunica.
In ce priveste contraventia pe care o banuiti dvs., din 20.05, vedeti ca articolul de lege e mai nuantat:
Articolul 13 (OG 2/2001)
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue, termenul prevazut la alin. (1) curge de la data incetarii savarsirii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2) . Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rutiera cu buletinul schimbat. Dorin_jb Dorin_jb Astazi am primit prin posta instiintare precum in data de 03.08.2013 am fost depistat conducand cu o viteza de 84km/h in localitatea Sinaia intr-o limita de ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu declar cine a condus? Marius Vi Marius Vi Buna ziua, daca nu declar cine a condus autovehiculul in data x la ora x ce se poate intampla? Primesc amenda? (vezi toată discuția)
Trebuie sa ma acuz singur? daca ca martor am spus ca am parcat ... Alexa56435 Alexa56435 Trebuie sa ma acuz singur? Daca ca martor am spus ca am parcat unde a fost interzis. Trebuie sa dau mai multe informati cine cand ce? Ma refer ca primesc ... (vezi toată discuția)