avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Raspunderea magistratilor.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Raspunderea magistratilor.

In luna septembrie, anul 2018, CCR, a declarat constitutionala noua forma a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Astfel, CCR a respins cu majoritate de voturi sesizarea de neconstitutionalitate formulata de catre presedintele Klaus Iohannis. Urmatorul pas a fost ca proiectul de act normativ sa mearga la presedinte, pentru promulgare.

Actul normativ se refera la raspunderea patrimoniala a magistratilor pentru erorile judiciare de care sunt gasiti vinovati.

Intrebari:
1) A intrat in vigoare legea raspunderii a magistratilor? Care este nr. de articol si nr. de lege?
2) Care este procedura sau pașii ce trebuiesc efectuati pentru tragerea la raspundere a magistratilor? (La ce instanta se depune actiunea, daca actiunea este una delictuală sau se numeste altfel, daca actiunea trebuie indreptata direct catre magistratii ce trebuie sa raspunda sau actiunea trebuie indreptata impotriva statului roman, iar statul se va indrepta apoi in regres impotriva magistratilor, termen de depunere a actiunii, s.a.m.d.).
Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 08:55, 30 Noiembrie 2018

Art. 96. — (1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

(2) Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care, chiar dacă nu mai sunt în funcţie, si-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, conform definiţiei acestora de la art. 991.

(3) Există eroare judiciară atunci când:

a) s-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară;

b) s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, prin care au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară.

(4) Prin codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, precum şi prin alte legi speciale pot fi reglementate ipoteze specifice în care există eroare judiciară.

(5) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice. Competenţa soluţionării acţiunii civile revine tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază reclamantul.

(6) Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de maximum un an de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

(7) În termen de două luni de la comunicarea hotărârii definitive pronunţate în acţiunea prevăzută la alin. (6), Ministerul Finanţelor Publice va sesiza Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă eroarea judiciară a fost cauzată de judecător sau procuror ca urmare a exercitării funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, potrivit procedurii prevăzute la art. 741 din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările ulterioare.

(8) Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, va exercita acţiunea în regres împotriva judecător ului sau procurorului dacă, în urma raportului consultativ al inspecţiei Judiciare prevăzut la alin. (7) şi al propriei evaluări, apreciază că eroarea judiciară a fost cauzată ca urmare a exercitării de judecător sau procuror a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Termenul de exercitare a acţiunii în regres este de 6 luni de la data comunicării raportului Inspecţiei Judiciare.

(9) Competenţa de soluţionare a acţiunii în regres revine, în primă instanţă, secției civile a curţii de apel de la domiciliul pârâtului. În cazul încare judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acţiunea în regres îşi exercită atribuţiile în cadrul acestei curţi sau la parchetul de pe lângă aceasta, acţiunea în regres va fi soluţionată de o curte de apel învecinată, la alegerea reclamantului.

(10) Împotriva hotărârii pronunţate potrivit alin. (9) se poate exercita calea de atac a recursului la secţia corespunzătoare a Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie.

(11) Consiliul Superior al Magistraturii va stabili, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, condiţii, termene şi proceduri pentru asigurarea profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor. Asigurarea va fi acoperită integral de către judecător sau procuror, iar lipsa acesteia nu poate să întârzie, să diminueze sau să înlăture răspunderea civilă a judecătorului sau procurorului pentru eroarea judiciară cauzată de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2018
tgeorgescu, utilizator
Din pacate inca raspunde statul pentru asa zise "erori" ca sa nu le spunem intentii vadite in cele mai multe cazuri....
Apoi stati linistita doamna ca n-are cine sa va rezolve cererea ca sunt atat de uniti incat NICIODATA n-o sa vedeti altceva decat CLASARI pe motive de doi lei....
Am mai spus-o si ma repet...Inclusiv atrocitatile facute absolut probat de Onea si Portocala vor trece cu niste "frectii la picior de lemn".....
In rest asteptam pe dracu cand si in forma actuala de Abuz de Drept sau Grava Neglijenta nu se face absolut nimic si nici nu iti mai comunica solutia rahatul de CSM (mai nou)...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce parere aveti de responsabilizarea magistratilor? Roland Mindrila Roland Mindrila Se discuta de ceva vreme de responsabilizarea magistratilor: \"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce ... (vezi toată discuția)
Actiune civila abuz in serviciu aidu aidu Vreau sa chem in instanta judecatoarea, deoarece prin deciziile ei ilegale mi-a cauzat prejudiciu intr-un dosar. Urmeaza sa ii cer daune materiale toti banii ... (vezi toată discuția)
Sa intelegem mai bine legea si procedura legala! Just-drept Just-drept A) = Art.52, alin.3 din Constitutia Romaniei, spune: Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului ... (vezi toată discuția)