avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protecția muncii: s-a spart o conductă de scurgere ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protecția muncii: s-a spart o conductă de scurgere situată în tavan, chiar deasupra biroului meu, pentru că lucrările de reparații care s-au tot făcut la ea au fost de mântuială. Ce pot să fac dacă firma nu vrea s-o înlocuiască?

Buna ziua,
Sunt angajata unei firme si pot spune ca nu ma simt in siguranta la locul de munca .In urma cu patru sau cinci ani s-au efectuat lucrari de reparatii la o conducta de scurgere care este situata in tavan,chiar deasupra biroului meu. Lucrarea a fost facuta de mantuiala,conducta nu a fost inlocuita pe motiv ca nu se poate de accea s-a facut o improvizatie care a cedat de mai multe ori si s-a intervenit de mai multe ori de catre firma care se ocupa de reparatii la modul ca s-au schimbat casetele tavanului fals in momentul in care acestea erau ude si picura apa prin ele.Zilele trecute a inceput sa picure din nou apa din tavan ,a fost instiintata firma si s-a prezentat un reprezentant al firmei care nu stiu ce a facut , cert este ca a plecat din unitate urmand sa revina .In acea seara,dupa inchiderea unitatii , a cedat tavanul sub greutatea apei care era adunata intr-o prelata ,respectiv acea improvizatie de care va vorbeam mai sus si toata apa si tavanul s-au prabusit pe biroul meu provocand un dezastru , distrugand o mare parte din aparatura de pe birou si provocand un scurtcircuit la calculatoare.Ce pot sa fac in acest caz ?De aceasta data am avut noroc ca nu ma aflam la birou .De ani de zile am avertizat ca intr-o zi se va intampla o nenorocire , In tot acest timp eu am lucrat la acest birou fiindu-mi pusa viata in pericol atat mie cat si clientilor aflati in unitate.Ce pot sa fac in cazul acesta ?
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:51, 1 Decembrie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea este bine sa fie semnata de toti colegii afectati de situatia existenta. La sesizarea este bine daca atasati si notificarea scrisa (cu nr. de inregistrare/ data) pe care ati facut-o anterior angajatorului.
Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
In mod normal, evenimentul produs (caderea tavanului si distrugerea de echipamente tehnice plus scurtcircuit - pericole de accidentare, pericole de incendiu si/ sau explozie, producere de pagube materiale) ar fi trebuit anuntat la ITM de catre angajator, cercetat de o comisie desemnata prin decizia angajatorului si stabilite niste masuri cu termene si responsabilitati.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/ 2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Multumesc pentru raspuns . Sesizarea a fost postata pe mail de catre responsabilul de unitate in ziua in care am observat ca s-a perforat din nou tavanul si picura apa iar pe jos era obalta de apa. Asta se intampla dimineata la deschidere iar in acea aseara , dupa ce s-a inchis unitatea ,in jurul orei 22,00 s-a prabusit tavanul si cadre metalice care sustineau casetele.Nu cred ca voi putea obtine acordul colegei si a responsabilului de unitate pentru a depune sesizarea la ITM pentru ca acestora le este teama sa nu fim date afara daca luam atitudine , asa ca ..... nu stiu ce as mai putea sa fac .Multumesc pentru raspuns .
La ce ati povestit...e viata dvs.in joc si, cred eu, merita sa luati atitudine, chiar daca va insemna sa va cautati alt loc de munca... Daca erati acum in spital, Doamne fereste, nu va mai gandeatai la asta...
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca frica de angajator va impiedica sa sesizati institutiile in drept ale statului nu are rost sa va mai vaitati si sa cereti sfaturi/ cai de urmat. Va complaceti in astfel de situatii si angajatorii printre care unii nu sunt sfinti profita de naivitatea dvs.
In alta ordine de idei - nu exista defectiuni care sa nu poata fi remediate, totul este sa existe vointa administrativa, bani si respect fata de lucratori. Daca este nevoie, tot tavanul poate fi demolat, reproiectat daca este cazul si reconstruit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Ionut_Adrian_Marin Ionut_Adrian_Marin Am o problema urgenta. Tatal meu a inceput munca de dimineata, a pontat cu cartela iar in timpul programului a lesinat. Si-a revenit si s-a intors la unitate ... (vezi toată discuția)
Accident de munca. cum pot proceda? PwJBoy PwJBoy Mentionez ca lucrez intr-o firma IT, la birou. Treabea mea teoretic nu presupune nici cel mai mic risc posibil. Acum o saptamana am avut marele noroc ca ... (vezi toată discuția)
Nu am declarat accident de munca. Stefan Bogdan Stefan Bogdan Buna ziua am si eu o intrebare. Acum 3 sapatamani am avut un accident la locul de munca. mai exact o arsura puternica cu un fier incins la unu din ochii care ... (vezi toată discuția)