In caz ca ma pensionez anticipat , beneficiez de calcularea anilor de facultate ca vechime la calcularea pensiei ?
In caz ca nu , dupa ce implinesc varsta se reconsidera acest fapt si cand dispare penalizarea , acesti ani vor fi asimilati la recalcularea pensiei ?
Acest sistem da posibilitatea angajatilor care au depasit stagiul de cotizare cu cel putin 10 ani sa solicite pensionarea anticipata cu cel mult 5 ani înainte de a îndeplini vârsta standard.
La stabilirea stagiului de cotizare în vederea pensionarii anticipate, NU SE IAU IN CALCUL perioadele similare privind: perioada de studii universitare, stagiul de militar în termen si perioada cât a primit pensie de invaliditate.
Cuantumul pensiei se stabileste în aceleasi conditii ca si la pensia pentru limita de vârsta, iar la împlinirea vârstei standard aceasta pensie devine pensie pentru limita de vârsta si se recalculeaza prin adaugarea si a perioadelor asimilate.
La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facanduse la cerere.
Pensionare anticipata
Agafia
Buna seara,
Sunt nascuta in iunie 1961si am 30 de ani vechime in munca.
As dori sa stiu care sunt conditiile si termenul la care ma pot pensiona anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensionare
mihaialbert
Sotul meu are varsta de 63 de ani si vechime in munca de 39 de ani. Se poate pensiona?Cei 5 ani de facultate se adauga la vechime?
Va multumesc. (vezi toată discuția)