avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara si reincredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara si reincredintare minor

Buna ziua, am nevoie de ajutorul d-voastra pt a intreprinde niste masuri intr-o situatie dificila.

Am fost casatorit si fosta sotie m-a parasit pt un alt barbat, copilul mi-a fost incredintat mie, ulterior a revenit in tara si a cerut reincredintarea fetitei pe care a castigat-o in instanta prin minciuni.

In prezent eu sunt recasatorit si cu actuala sotie avem un bebelus. Impreuna am dori sa solicitam reincredintarea fetitei din prima casatorie, deoarece acest copil, de 11 ani isi doreste acest lucru si si l-a dorit inca de cand a fost fortata sa locuiasca cu mama ei (a carui interes a fost si ramane doar unul financiar).

In momentul de fata am fost anuntat ca locul meu de munca se desfiintaza si ca departamentul nostru se va muta in alta tara. Fiind iarna mi-e imposibil sa gasesc rapid un loc de munca, am decis cu sotia sa intru eu in CIG deoarece ne-ar favoriza financiar ca si familie. In acest caz am doua intrebari:

1. In cazul in care solicit recalcularea pensiei alimentare, tinand cont ca nu am facut-o la data nasterii copilului din cea dea doua casatorie. Recalcularea se face ca procent din indemnizatia de crestere a copilului sau exista alt mod de calcul?

2. Daca solicit reincredintarea copilului din prima casatorie acum, cand singurul venit va fi cel al indemnizatiei, este posibil sa pierd procesul si sa nu fie considerat venit?

Ce ma sfatuiti sa fac? Fetita nu se intelege cu mama ei, in plus concubinul mamei se poarta urat cu ea.

Multumesc mult!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
Greenfighter, utilizator

Puteti solicita oricand sa se stabileasca domiciliul fetitei la dvs. mai ales daca ati tinut legatura cu ea si daca, la ascultare , va declara ca doreste sa locuiasca cu dvs. Veti solicita o pensie de intretinere de la mama . In acelasi timp veti formula o actiune de reducerea pensiei stabilite in sarcina dvs. pentru motivul ca aveti doi copii si ca vi s-au redus veniturile . Veti solicita stabilirea pensiei in raport de venitul minim pe economia nationala intrucat indemnizatia pentru crestere copil pe care o veti primi nu poate fi afectata de nici o poprire conform celor ce urmeaza:

Conform art. 729 alin. (7) Cod procedură civilă, „alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.”

În completare, conform art. 20 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, „Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.”

Iar potrivit art. 781 alin. (5) lit. a) din Codul de procedură civilă, „nu sunt supuse executării silite prin poprire sumele care sunt destinate unei afectațiuni speciale prevăzute de lege și asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziție”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire indemnizatie crestere copil vatafuflorentina vatafuflorentina Buna ziua,am o datorie catre banca brd si ieri am verificat cardul si am constatat ca apare suma restanta pe care o am de dat,intrebarea mea este imi pot face ... (vezi toată discuția)
Executare silita Dorina2 Dorina2 Buna am luat credit de la ocean credit ifn si nu am mai reusit sa achit bani ...si vreau sa stiu poate sa imi i-a indemnizatia eu in 4 aprilie am depus dosaru ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatia din ccc si pensia de întretinere Elizaionescu Elizaionescu Buna seara, daca sotul ar lua concediu de crestere al copilului si ar lua indemnizatie 85% din salariu brut, mai este obligat sa plateasca pensia alimentara pt ... (vezi toată discuția)