la intrebarea dv. sint doua raspunsuri. faceti actul de vinzare-cumparare si vinzatorul din banii obtinuti achita imprumutul si in acest fel se ridica ipoteca, imobilul devenind liber de sarcini si, in acest caz nu este nici un fel de riscuri din partea cumparatorului. al doilea aspect se refera la situatia in care dv. preluati si plata ratelor pentru care s-a instituit ipoteca. in acest caz ipoteca asupra imobilului se ridica la momentul platii ultimii rate. al treilea caz, nu va sfatuiesc sa-l urmati, se refera la achizitionarea imobilului, plata pretului stabilit de comun acord cu vinzatorul catre acesta si... plata ratelor de catre vinzator pina la achitarea imprumutului pentru care s-a instituit ipoteca.
Aveti urmatoarele posibilitati:
- sa degrevati imobilul de ipoteca ( procedura purgei ) si sa dati doar diferenta proprietarului;
- sa platiti creditorul ( banca) ramanand sa va dea proprietarul banii ( prin contract de imprumut sau alta ipoteca a altui imobil al sau);
- sa lasati procedura executarii silite sa isi urmeze cursul, in cazul in care proprietarul actual nu isi mai indeplineste obligatiile catre creditor.
Ultima varianta nu este de dorit, pt ca ramaneti fara imobil. In acest caz aveti dreptul la o actiune impotriva actualului proprietar pentru repararea prejudiciului pe care l-ati suferi datorita evictiunii.
va multumesc de raspuns eu am fost la notar cu vinzatorul si imi face numai antecontract si eu sa merg la banca sa platesc ipoteca,iar banca imi da o dovada pt.radiere ipoteca dar daca vinzatorul dupa ce i-am platit ipoteca si are C.F curat nu mai vine la semnat contractul