avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Contestare constat amiabil Groupama!
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Contestare constat amiabil Groupama!

Numele meu este Ganea Sebastian domiciliez in Constanta si as dori sa ma ajutati cu un raspuns la o situatie dificila in care ma aflu.
In dimieata zilei de 09.11.2009 mi-am gasit masina parcata pe strada unde locuiesc avariata grav pe partea stanga. M-am prezentat imediat la Sectia de Politie de care apartin unde am depus o plangere pentru identificarea faptasului. Acestia m-au anuntat pe data de 10.11.2009 ca l-au identificat pe faptas care conducand un moped a intrat in masina mea. Ne-am intalnit cu respectivul si ne-am deplasat la sediul societati de asigurare Groupama unde avea RCA-ul mopedul si incheiat un constat amiabil unde dansul si-a recunoscut vina pentru accident spunand ca a calcat pe o piatra si de aceea s-a intamplat accidentul.
In data de 12.11.2009 am fost anuntat verbal de inspectorul de la societatea Groupama ca dosarul a fost solutionat si incadrat la culpa comuna cu despagubire 50% deoarece masina mea era parcata la mai putin de 25 de metri de o intersectie. Precizez ca masina mea era parcata pe str. Badea Cartan iar mopedul circula pe aceeasi strada prezenta intersectiei neavand nici o relevanta in producerea accidentului. Maina mea nu i-a stanjenit vizibilitatea, nu l-a obligat sa schimbe directia sau sa execute vreo manevra suplimentara.
Nu exista un semn de parcare interzisa pe acesta strada ea fiind plina de masini parcate similar cu a mea. In orasul Constanta exista locuri de parcare marcate de Primarie, parcari cu plata care nu respecta aceasta regula.( enorm de multe) Cei de la asigurari refuza sa imi elibereze justificarea scrisa a deciziei lor. Am fost si la CSA unde am depus o plangere pentru acesta situatie. As dori sa stiu de la dumneavostra cum as putea sa rezolv aceasta situatie pentru a fi despagubit 100 %.
In speranta ca veti gasi timpul pentru un sfat pe care sa mi-l dati,

Cu respect,
Sebastian Ganea
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 14:02, 19 Noiembrie 2009
Un link foarte util si impartial:

www.constatulamiabil.ro

Numa' bine!
Prin Ordinul CSA 21/2008 de aprobare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident s-a stabilit:
Art. 15. - Societatile de asigurare, autorizate sa practice clasa 10 de asigurari, au obligatia ca in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentelor norme sa incheie un protocol avand ca obiect modul de stabilire a dreptului la despagubire pentru proprietarii/utilizatorii vehiculelor implicate in accident, pe care il vor prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident a fost semnat pe 01.07.2009 (Cautati-l pe net sub aceasta denumire poate il veti gasi).
Eu consider ca din punct de vedere juridic acest protocol este o conventie intre partile semnatare urmand sa-si produca efectele intre ele si nefiind opozabila celorlalti. Desi efectele acestuia se rasfrang asupra asiguratilor implicati in accidente, acest protocol nu a fost adus la cunostinta populatiei, nu a fost publicat in M.Of., iar in cateva cazuri interpreteaza vinovatia diferit de Codul rutier.
Exemplul clasic este cel discutat aici si anume accidentarea unui auto parcat neregulamentar atrage culpa comuna. In astfel de cazuri, asa cum ati remarcat si dvs. consider ca se face o confuzie intre raspunderea contraventionala (parcarea neregulamentara) si raspunderea civila delictuala. Faptul ilicit "parcarea neregulamentara" care atrage raspunderea contraventionala conform codului Rutier ar putea constitui element al raspunderii delictuale doar daca se va putea demonstra legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. In cazul nostru, si va dau dreptate dvs., nu stiu in ce masura parcarea in 25m fata de intersectie a determinat accidentul. Este evident ca neglijenta connducere a conducatorului care v-a accidentat este faptul ilicit care a produs in proportie de 100% evenimentul.

Cu toate acestea deoarece astfel este incadrat acest caz (vinovatie 50-50) in Protocolul dupa care lucreaza Societatile de Asigurare, angajatii acestora nu pot face decat sa respecte protocolul.
Singura solutie care va ramane pentru a va face dreptate ramane din pacate in acest caz Instanta de judecata. De asemenea fiind vorba de numeroase aspecte de tehnica juridica pe care le implica un astfel de caz veti avea nevoie de consultanta de specialitate care implica cheltuieli suplimentare.
Ar mai fi posibil in cazul in care aveti asigurare Casco sa apelati la aceasta, dezavantajul fiind o marire a primei de asigurare la reinnoire.

Asa cum am zis e absurd, dar acestea sunt consecintele punerii in aplicare a unor proceduri noi fara sa se gandeasca. Din pacate doar solutiile pe care le vor da instantele de judecata vor putea corecta in timp aceste neajunsuri.
Doresc sa le multumesc tuturor care si-au gasit timp sa-mi raspunda la postul initiat de mine si sa ii anunt ca am rezolvat problema. Am contactat un avocat care le-a solicitat celor de la Groupama o justificare scrisa a incadrarii culpei comune pe care au judecat-o ei. Dupa 2 zile m-au sunat cei de la asigurare si mi-au zis ca cei de la Bucuresti au revizuit dosarul si l-au incadrat la despagubire 100%. Or fi cei din Bucuresti mai destepti?:)). Ideea e ca in aceste 10 zile am fost atat de umilit de cei de la asigurari incat am decis : sa-mi fac CASCO si sa apelez la el de cate ori am nevoie si sa folosesc serviciile Politie Romane de care ori voi fi implicat intr-un accident.
Cu respect,
Sebastian Ganea
Ne bucura faptul ca ati rezolvat favorabil cazul dvs.=D>
Referitor la remarca privind "desteptaciunea":
Nu sunt mai destepti dar subunitatile din teritoriu , sunt tinute sub presiunea diminuarii in orice chip al raportului prime incasate/plata daune (mai ales la asiguratorii, care pentru a castiga piata, practica prime sub nivelul profitabilitatii minime).O aprobare de la centru,paseaza raspunderea si scuteste orice repros/sanctiune.Concluzia:nu intotdeauna un pret mai mic reprezinta o economie !

Si noi va multumim!
Feedback-uri de acest gen sunt absolut necesare deoarece aflam alaturi de alti utilizatori ai forumului solutii pentru obstacolele pe care ni le ridica asiguratorii si a caror imaginatie nu are margini.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar dauna -culpa comuna Dan1312 Dan1312 Buna ziua , Doresc o a doua parere in cazul unui accident usor , in care eu pagubitul aflat in statioanare /parcat pe bulevard la intersectie acestuia cu o ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna?? CEZAR88 CEZAR88 buna ziua, zile trecute mi-a agatat un vecin masina cu masina de la firma la care lucreaza(un autocamion),mentionez ca masina mea era parcara intro zona in ... (vezi toată discuția)
asigurari,cazul4.2 culpa comuna??? johny34 johny34 am avut masina parcata dupa o curba la stanga,3 sferturi pe domeniul public,in parcarea din spatele blocului,parcat pe partea dreapta,parcare nemarcata,fara ... (vezi toată discuția)