avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mobbing sau hartuirea psihica a angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mobbing sau hartuirea psihica a angajatului

as dori sa stiu daca in Romania exista o lege care protejeaza angajatul impotriva hartuirii psihice si care sunt sansele de castig in caz de proces cu angajatorul
Cel mai recent răspuns: ceo2011 , utilizator 23:17, 13 Ianuarie 2012
Buna ziua !
Cu toate că barometrele de opinie arată că, în spaţiul comunitar, milioane de persoane sunt hărţuite din punct de vedere psihic la locul de muncă, totuşi, în prezent, puţine ţări europene au adoptat o legislaţie specială în ceea ce priveşte hărţuirea morală la locul de muncă. Totuşi, în câteva dintre ele, legislaţia se află în fază de studiu sau de pregătire, iar unele state au întreprins acţiuni de reglementare prin adoptarea unor ghiduri şi rezoluţii.
Chiar dacă la angajare şi la stabilirea drepturilor individuale angajatorii trebuie să respecte dispoziţiile legale în vigoare privind aplicarea principiului egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii, fără nici un fel de discriminare, totuşi, mulţi dintre ei sunt acuzaţi de angajaţi de tot felul de abuzuri. Este dreptul angajaţilor hărţuiţi să se adreseze instanţei de judecată, dacă au şi probe în acest sens.
România are o lege care sancţionează discriminarea,( LEGEA nr. 48 din 16 ianuarie 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare) iar Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării funcţionează din anul 2003. Va puteti adresa si acestora . O lege speciala din cate stiu, nu are.
Inca un aspect : daca formele de hartuire de care vorbiti intrunesc elementele constitutive ale infractiunii, puteti sesiza si organele de cercetare penala, adica politia sau parchetul.
Cu stima !
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Daca angajatorul ar avea implementat un sistem de management de responsabilitate sociala SA8000, nu ar mai face asa.
Daca angajatorul ar avea implementat un sistem de management de responsabilitate sociala SA8000, nu ar mai face asa.

Inteleg ca ai rezolvat aceasta problema!=D>
pneagu a scris:

Daca angajatorul ar avea implementat un sistem de management de responsabilitate sociala SA8000, nu ar mai face asa.

Inteleg ca ai rezolvat aceasta problema!=D>


:offtopic:

Nu credeam ca isi mai aminteste cineva de acea perioada...
A trecut deja o luna de la certificare, am vechime ;)
A fost greu dar am izbutit cu documentatia...
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
Si ce ne poti impartasi cu privire la acest aspect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuirea la locul de munca tromar tromar Ce dovezi trebuie aduse instantei de judecata pentru a demonstra hartuirea la locul de munca ? Ce sentinta poate aplica instanta in acest caz ! Va rog sa ... (vezi toată discuția)
Relatii de serviciu intre angajatori si angajati cezar_70 cezar_70 buna seara...am o intrebare va rog frumos....in legislatia romaneasca este sanctionat mobbing-ul?...multumesc (vezi toată discuția)
Hartuirea psihica la locul de munca - discutii, propuneri Krissia . Krissia . Comisia Europeană a introdus măsuri care să asigure securitatea şi sănătatea angajaţilor la locurile de muncă. [b]Directiva cadru (89/391) prevede ... (vezi toată discuția)