Bună ziua! Am următoarea problemă la care as dori un sfat, o părere din partea dvs. Avem un proces pe rol pt ucidere din culpă și neluarea masurilor de securitate și sănătate în munca. Victima a fost sora mea care a murit electrocutata la locul de munca, nu avea contract de munca, nimic. Lucra la o asociație de proprietari, făcea curățenie la un bloc. Din 5 inculpați, 3 au fost achitați iar 2 au fost găsiți vinovați și au fost puși sa plătească daune . Am făcut apel, care este luna viitoare, iar avocata unuia dintre cei achitați a venit cu o propunere în care ne dădea jumătate din ce a decis judecătorul, pe care am refuzat-o. Am înțeles că fiind vorba de persoană juridică ( Asociația de proprietari, care este unu din cei găsiți vinovați ) ar fi mai greu de executat. Cât este de adevărat acest lucru? Va mulțumesc!
Inteleg ca este vorba de procesul civil daca se platesc daune.
Pentru neluarea masurilor ssm exista prevederi in Codul Penal.
-Art. 349 Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
(1) Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Pentru asociatia de proprietari responsabilitatea angajarii lucratorilor numai cu forme legale revine presedintelui asociatiei. Executorul judecatoresc se va indrepta impotriva acestuia pentru dauna.
Accident de muncă
Taniax
Bună ziua,dacă angajatorul nu declară un accident de muncă ce risca?Avand 5 accidente in m.ai putin de 3 ani,un deces si 2 grave .Dacă imi puteți scrie ... (vezi toată discuția)
Ssm
Tbuha88
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. In legea 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca avem urmatoarele mentiuni in capitolul ... (vezi toată discuția)