avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pistol cu bile de cauciuc
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pistol cu bile de cauciuc

Buna ziua,

Ma gandesc sa cer un permis pt pistol cu bile, neletal. Imn ce conditii pot folosi o astfel de arma? O pot folosi doar in cazul unui atac in casa sau si in alte situatii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Tuty1983 , utilizator 21:46, 18 Aprilie 2019
Arma o puteti folosi pentru autoaparare! Cu respectarea prevederilor legale privind uzul de arma! Adica avertisment (stai ca trag) , foc de avertisment in plan vertical si abia dupa aceea foc asupra agresorului sau atacatorului! In cazul in care efectuati foc direct asupra cuiva riscati sa raspundeti din punct de vedere penal pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor!B-)
Nici nu ma gandeam altfel. Evident ca nu suntem in vestul salbatic. :) Sau sa impresionez pe cineva la semafor. :) Dar autoapararea este si in afara perimetrului locuintei mele sau nu? Cand ma aflu in pericol sau legitima aparare?
Legea privind regimul armelor si al munitiilor, legea nr. 295/2004

Art. 62 - Portul armelor neletale destinate pentru autoaparare

(1) Persoanele prevazute la art. 58 alin. (1) au dreptul sa poarte asupra lor doar o singura arma neletala destinata pentru autoaparare, dintre cele procurate in mod legal.
(2) Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoaparare, in urmatoarele conditii:
a) in locuri aglomerate, stadioane, sali de spectacol si adunari publice, precum si in alte locuri in care folosirea acestor arme este interzisa prin lege;
b) daca detinatorul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sufera de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol in conditiile in care poarta arma asupra sa.

O puteti detine(si eventual folosi-autoaparare) si in afara perimetrului respectand conditiile de mai sus.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
Multumesc! Cu alte cuvinte daca la iesirea din firma, sau cand parchez in fata casei ma pot folosi de arma.

Si cand se considera conform legii ca ma aflu in pericol si se considera ca sunt intr-o situatie de autoaparare? Daca sunt bruscat, imbrancit, pot trage foc de avertisment?
Conform legii, se considera ca sunteti in pericol atunci "cand sunteti in pericol".:D
Ar fi bine, atunci cand va cumparati o astfel de arma sa cititi mai mult despre folosirea acesteia. V-am indicat si o lege(ar fi bine sa o cititi integral), si puteti lectura un pic si Codul Penal(cauze care inlatura caracterul penal al faptei; legitima aparare). Pentru ca in cazul in care veti uza de ea si veti ajunge sa fiti cercetat pentru nu stiu ce infractiune, veti spune ca " dar asta nu am stiut....nu am stiut cand e pericol sau cand trebuie sa o folosesc" si exista un principiu in drept care spune ca " nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii".

Si ca sa revin la ce ati intrebat ... v-a spus si colegul Mihai Grigore mai sus, puteti folosi arma doar pentru autoaparare, nu atunci cand cineva va adreseaza injurii sau cand va bruscheaza.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Arbaleta cristiangheorghe cristiangheorghe Doresc sa imi construiesc singur o arbaleta. M-ar interesa ce trebuie sa fac pentru a fi in legalitate. Modelul pe care doresc sa il construiec este unul mic ... (vezi toată discuția)
Arme si munitii art. 342 al 6 din ncp florindr florindr Buna ziua . Va supun atentiei o speta cel putin interesanta !!! DESI Expunerea de Motive pentru adoptarea Noului Cod Penal, elaborată de Ministerul ... (vezi toată discuția)
Informatii arma sport&agrement AlexX_M AlexX_M Buna ziua! Doresc de mult sa-mi achizitionez un pistol cu bile, din magazin, atat pentru linistea sufleteasca cat si pentru satisfactia ... (vezi toată discuția)