avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsa citarii paratului detinut
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsa citarii paratului detinut

Buna ziua. Se poate considera ca paratul are cunostinta de actiune in aceasta speta?
S-a formulat cerere de fond (stabilire domiciliu minor), si in acelasi timp ordonanta presedintiala, de catre mama, tatal fiind arestat in alt stat(iar minorul la bunica). Nu s-a cunoscut unde era arestat. Tatal a fost citat la adresa lui actuala, urmand ca la primul termen de judecata sa fi solicitat citarea la locul de detinere sau prin curator dupa caz.
La primul termen de judecata din ordonanta, s-a prezentat bunica paterna, (mama tatalui), alaturi de avocatul care ii reprezenta interesele paratului, si care a apreciat ca nu este procedura cu paratul arestat. Instanta a apreciat ca in acest caz nu mai e necesara citarea paratului la locul de detinere, acest aspect fiind acoperit prin reprezentarea sa prin avocat. In tot cursul ordonantei presedintiale - aspecte retinute in incheierile de sedinta, s-a sustinut de avocatul paratului, ca nu a primit cererea de ordonanta presedintiala, ci doar pe cea de fond. S-a incheiat
faza ordonantei presedintiale.
Pe fondul cauzei, paratul nu a formulat intampinare, insa la primul termen de judecata - fiind deja eliberat de mult timp, s-a prezentat, a cerut angajare avocat, s-a amanat cauza pentru acest motiv, iar o zi mai tarziu, prin acelasi avocat care i-a reprezentat si interesele in ordonanta presedintiala, a formulat si depus intampinare in cauza, solicitand si probatoriu.
Este legala o astfel de procedura? Odata fiind decazut din dreptul de a mai depune probe, mai poate face aceasta intampinare? Este considerat ca a avut cunostinta despre procesul de fond, avand in vedere ca a beneficiat de aparare in ordonanta presedintiala, cerere care nu ar fi putut sta singura in picioare fara actiunea de fond?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Eugenia Serban , Avocat 20:36, 6 Decembrie 2018
Buna ziua!
Sunt doua dosare diferite cel avand ca obiect Ordonanta Presedintiala si dosarul de fond. Este perfect legal cum a procedat instanta, atat in Ordonanta presedintiala, cand a constatat ca procedura citarii este acoperita prin prezenta avocatului, cat si in cazul dosarului de fond, cand a amanat cauza, pentru pregatirea apararii. Nu a fost decazut din dreptul de a depuna intampinare si a propune probe, intrucat dosarul s-a amanat si nu s-a inceput cercetarea judecatoreasca. Paratul este decazut din dreptul de a depune intampinare si a propune probe doar in cazul in care nu face aceste demersuri la primul termen cand instanta incepe cercetarea judecatoreasca.
Va multumesc. Chiar daca, paratul a avut cunostinta de aceasta cerere de chemare in judecata de fond, iar ulterior eliberarii din penitenciar - luna august, nu facut absolut niciun demers juridic - repunere in termen, in cele 15 zile de la art.186, ci a asteptat pana in luna octombrie la termen? In acelasi dosar, mama paratului, a facut cerere de interventie principala prin acelasi avocat, exact la 2 zile dupa ce a expirat termenul de depunere a intampinarii.
De asemenea, la primul termen - acesta la care i s-a dat posibilitatea de a-si angaja aparator, deja instanta a facut adesa si la Autoritatea Tutelara pentru ancheta sociala...
Intradevar, in litigiile civile, dupa noul cod, instanta doar cu titlu de exceptie poate amana cauza pentru a-si pregati apararea partea care solicita. Insa, daca asa a apreciat instanta, este perfect legal.
In incheiere instanta statueaza asa: " in vederea achitarii taxei de timbru pentru cererea de interventie, si pentru a da posibilitate paratului sa isi angajeze avocat, amana cauza. Se emite de asemenea adresa catre Autoritatea Tutelara pentru intocmirea raportului de ancheta sociala.
Pentru aceste motive dispune:
Pune in vedere intervenientei sa depuna la dosar dovada achitarii taxei.
Aduce la cunostinta paratului ca pana la termen are posibilitatea sa isi angazeze avocat.
Emite adresa la Autoritate"

Se poate considera in acest sens ca motivul e pregatirea apararii? Nu putem totusi sa il consideram decazut din dreptul de a mai depune intampinare si propune probe atat de tarziu, dupa atata pasivitate?

Multumesc foarte mult!
Puteti incerca. Semnalati toate aceste aspecte. Intradevar, nu este precizat expres ca se amana pentru pregatirea apararii.

Alte discuții în legătură

Nu ești decăzut din drepturi daca nu ai depus intimpinarea pina la primul termen de judecată? mimi56_manolescu mimi56_manolescu Este legal ca instanța sa aprobe un alt termen daca la primul termen nu ai depus intimpinare?paratul a avut timp din 16 Iunie cind am depus eu acțiunea in ... (vezi toată discuția)
Decizie iccj Torahus Torahus Aveti cunostinta de existenta vreunei decizii ICCJ in sensul ca nu este obligatoriu ca intampinarea sa fie depusa cu 5 zile inainte de termen? (vezi toată discuția)
Termen depunere intampinare recurs ContSters58822 ContSters58822 Daca paratul, castigand in fond, nu depune Intampinare la Recurs, dar cere amanare, motivat, care se accepta, primeste si un nou termen pentru Intampinare ... (vezi toată discuția)