avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigii de munca/neplata drepturilor salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigii de munca/neplata drepturilor salariale

Buna ziua!
Am lucrat la o societate comerciala pana la inceputul lunii septembrie 2018, Societatea a facut concedieri in masa, obligandu-ne sa ne dam demisia. Precizez ca mi-am dat demisia, iar la sfarsitul lunii seprembrie, trebuia sa imi incasez salariul pentru luna august, salariu pe care nu l-am primit si nici indemnizatia zilelor de concediu, respectiv garantiile oprite de catre aceasta societate. Mentionez ca sediul principal al societatii este in Sibiu, eu desfasurandu-mi activitatea in punctul de lucru din Bucuresti. Nu mi-am facut lichidarea, deoarece cand am vorbit cu cei de la Sibiu si i-am intrebat daca o sa vin acolo sa imi fac lichidarea, o sa imi pot lua deasemenea si drepturile salariale cuvenite, acestia mi-au spus ca firma a intrat in insolventa si ca asteaptau un executor judiciar, nepudandu-mi da un raspuns concret, doar ca in acel momentan nu imi pot platii drepturile mele salariale, indemnizatia concediului de munca si nici garantia. Desi am incercat sa mai iau legatura cu dansii, acestia nu mi-au dat nici un raspuns si nici nu am primit nimic pana in momentul de fata. Am fluturasii de salariu pentru luna august, respectiv luna septembrie, din care rezulta suma salariilor ce nu mi-au fost platite, plus toti fluturasii de salariu, in care mi-au oprit garantie.
Astept un sfat din partea dumneavoastra! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornelia S. , utilizator 09:28, 8 Decembrie 2018
1. Ati verificat la Registrul Comertului daca societatea este in insolventa ?


2. In situatia in care nu este in insolventa :

Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

3. In situatia in care este in insolventa :

Angajator in insolventa: Ce drepturi au angajatii si cum isi pot recupera ei salariile neachitate?
www.avocatnet.ro/articol_414...

sau

[ link extern ] /
Va multumesc foarte mult! O sa verific, asa cum mi-ati spus la Registrul Comertului si o sa revin cu raspunsul. O seara frumoasa sa aveti!
Buna ziua! Am verificat la Registrul Comertului si intradevar, societatea este in insolventa. Din ceea ce am citit, cu ajutorul dumneavoastra, prin recomandarea pe care mi-ati scris-o, in cazul in care societatea este in insolventa, am inteles ca fostii angajati carora nu li s-au platit drepturile salariale, sunt inscrisi din oficiu la masa credala. In acest sens, o sa incerc sa iau legatura cu administratorul judiciar pentru a ma asigura ca sunt inscrisa. Deasemenea, am citit si faptul ca in cazul in care patrimoniul societatii, nu acopera toate datoriile sale, exista pentru angajati, respectiv fosti angajati, care nu si-au primit drepturile salariale, respectiv indemnizatii, Fondul de garantare, in care nu pot sa primesc mai mult de trei salarii medii brute pe economie, calculate anterior depunerii cererii de solicitare. Sper ca am inteles totul bine.
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2018
Cornelia S., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea sa plateasca salariul RespectamLegea RespectamLegea Buna ziua, Ajutati-ma va rog cu un sfat...Ce sa fac daca angajatorul deja a intarziat 30 de zile cu plata salariului? A avut nesimtirea sa spuna ca nu avem ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez în acest caz? Gabi666 Gabi666 Astăzi mi-am semnat demisia la fostul angajator, chiar dacă el nu mi-a plătit drepturile salariale pe ultimele doua luni de zile. Am încheiat cu acordul ... (vezi toată discuția)
Demisia geoman geoman Baiatul meu a lucrat la o firma pana pe data de 06-07-2015 si a dimisionat pe data de 15-07-2015 este ziua de salariul lichidarea pe luna iunie pana la aceasta ... (vezi toată discuția)