avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu medical

Bună ziua.
În perioada 1 octombrie - 20 decembrie 2017 am lucrat, în perioada 21 decembrie 2017 - 05 ianuarie 2018 am avut CM din spital, 08-12 ianuarie 2018 am avut CO, 15 -31 ianuarie 2018 am lucrat, 01 februarie - 13 martie 2018 am avut CO, concediu pentru deces, concediu suplimentar pentru handicap. În perioada 14 martie - 28 septembrie 2018 am avut CFS. În perioada 1 octombrie - 06 decembrie 2018 am avut CM, din 07 Decembrie sunt internată în spital.
Angajatorul refuză să-mi plătească CM aferent lunii Noiembrie, motivând lipsa bazei de calcul, deși din cele prezentate mai sus reiese că stagiul minim de cotizare de 6 luni pe ultimul an a fost îndeplinit. Angajatorul are dreptate? Dacă nu, cărei instituții mă pot adresa cu o sesizare în acest sens? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:02, 8 Decembrie 2018
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa plateasca cm ionutjimborean ionutjimborean Va scriu legat de concediul medical al sotiei mele.Ea a intrat in concediu maternal la 1 octombrie 2018 si a nascut in 25 noiembrie 2018.Cele 126 de zile s-au ... (vezi toată discuția)
Plata concediu maternitate PfiCM PfiCM Buna ziua, Sunt PFI, in concediu de maternitate din 25 august 2019=ziua cand am nascut. Am incheiat contract cu CAS pentru indemnizatie CM la 30 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Indemnizație concediu medical Konsta777 Konsta777 Sunt salariat și din luna decembrie sunt în concediu medical în urma unui atac de cord. Firma angajatoare mi-a plătit salariul lunii decembrie și cca 20% ... (vezi toată discuția)