avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul refuza sa plateasca CM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul refuza sa plateasca CM

Va scriu legat de concediul medical al sotiei mele.Ea a intrat in concediu maternal la 1 octombrie 2018 si a nascut in 25 noiembrie 2018.Cele 126 de zile s-au implinit in 3februarie 2019.
Angajatorul ei trebuie sa-i plateasca concediul aferent lunilor decembrie,ianuarie si cele 3 zile din februarie,dar trage de timp motivand ca nu are bani,ca el a platit contributii,etc.
Ce trebuie sa facem ca sa recuperam banii astia? Speram sa nu fie prea tarziu!
Mentionez ca i-a platit pentru lunile octombrie si noiembrie,in transe,sume care au totalizat 2000lei,dar nu a semnat stat de plata sau orice altceva legat plata acestui CM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
ionutjimborean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:51, 10 Martie 2019
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical mirelahulea80@gmail.com mirelahulea80@gmail.com Bună ziua. În perioada 1 octombrie - 20 decembrie 2017 am lucrat, în perioada 21 decembrie 2017 - 05 ianuarie 2018 am avut CM din spital, 08-12 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)
Prenatal Ana Maria Mocanu Ana Maria Mocanu Am fost și la CAS și la ITM Angajatorul refuză în continuare din luna octombrie să îmi plătească prenatalul.. Nu există chiar nicio opțiune decât ... (vezi toată discuția)