avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere program de lucru pentru mamele care alapteaza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere program de lucru pentru mamele care alapteaza

Buna ziua,
Reducerea programului de lucru pentru mamele care inca alapteaza este valabila pana la implinirea varstei de 1 an a copilului ? Intentionez sa ma intorc la serviciu cand copilul va implini 2 ani, inca il alaptez si doresc sa stiu daca pot beneficia de scurtarea programului de lucru.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 01:05, 19 Noiembrie 2024
OUG 96/2003
art.17
(1) Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de muncă cu doua ore zilnic.
.....

art. 27
(1) Încălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
a) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 4-6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 17, 18 şi art. 26 alin. (1), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
.....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Buna,in pauzele de 2 ore care se acordă pt alăptarea micuțului,sunt plătite orele alea sau numai cele 6 rămase?
Pauzele și reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă și nu diminuează veniturile salariale și sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere cu 2h/zi a programului de lucru roxanne^^ roxanne^^ Buna ziua, Gasesc pe Internet o informatie conform careia, pentru mamele care se intorc mai devreme de 2 ani la serviciu, durata de lucru se poate reduce ... (vezi toată discuția)
Micsorare program de lucru pentru mame Indiana32 Indiana32 buna ziua, am o fetita de 6 luni si ma intorc saptamana viitoare la serviciu (nu am beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului pentru ca am avut in ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru pentru mamele care alapteaza MirunaMaya MirunaMaya Buna ziua, Am fost in CIC in varsta de pana la 1 an si din luna ian. 2016 m- am intors la munca. Trebuie sa stau la birou 8 ore/ zi, dar eu inca alaptez. Am ... (vezi toată discuția)