avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile dacă nu există un proces verbal de constatare a vreunei contravenții?

Buna ziua. Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile in situatia in care nu exista un proces verbal de constatare a vreunei contraventii?
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:38, 17 Decembrie 2018
ergeti la politie si interesati-va care este contraventia savarsita si care este motivul pentru care nu ati primit, personal sau prin posta, procesul verbal de contraventie.
Nu a fost intocmit nici un PV de constatare a contraventiei. Mi-au suspendat permisul pt. ca am cazut cu motocicleta si m-am accidentat grav. Nu a fost nimeni altcineva, masina sau persoana, implicat in accident. M-au acuzat de vatamare corporala din culpa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru aplicarea unei sanctiuni (suspendarea dreptului de a conduce) se intocmeste un proces verbal de contraventie in care se specifica contraventia savarsita, in ce articol d[n OUG 195/2002 sau RAOUG 195/2002 se incadreaza contraventia si art. care a stat la baza sanctiunii aplicate.
Ati fost lipsita de dreptul de aparare. Neavand proces verbal de contraventie nu aveti ce sa contestati.in instanta. Este un abuz din partea politiei.
Mergeti in audienta la seful politiei cu o cerere scrisa prin care cereti intocmirea si comunicarea procesului verbal de contraventie. Luati numar de inregistrare a cererii..
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba despre vatamare corporala din culpa s-a intocmit dosar penal si nu proces verbal de contraventie.
Este diferenta intre contraventie si infractiune.
Permisul se suspenda pentru 90 zile in urma clasarii dosarului de catre procuror.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
cyan, moderator
Stiu care este diferenta dintre contraventie si infractiune.

Sa presupunem ca, Doamne fereste, vatamarea corporala a motociclistului ar fi necesitat peste 90 de zile de ingrijiri medicale motociclistul putea sa fie condamnat la un numar de ani de inchisoare si sa se aleaga si cu cazier judiciar. Asa prevede Codul penal al Romaniei?

Articolul 103 dn OUG nr. 195?2002 prevede:
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

Stimate @cyan
Va rog sa-mi spuneti care este regula de circulatie incalcata de motociclist si pentru care OUG nr. 195/2002 prevede suspendarea dreptului de conducere pentru 90 de zile. Numai daca ar exista o asemenea regula s-ar pune problema suspenadarii dreptului de conducere pentru 90 de zile.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala Corina Grigorescu Corina Grigorescu Buna ziua. Pot fi sanctionata ca am incalcat prevederile art. 196 din codul penal daca am cazut cu motocicleta in timp ce rulam regulamentar pe banda 1 si mi ... (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)
Suspendare 90 de zile, examen obligatoriu?? bogdy29 bogdy29 Buna ziua! Daca s-a suspendat permisul pentru o perioada de 90 de zile + examen, dupa aceste 90 de zile se primeste permisul inapoi? sau numai dupa ... (vezi toată discuția)