avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Poate cineva sa-mi spuna daca in pretul de transport ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Poate cineva sa-mi spuna daca in pretul de transport este inclus si tva sau nu?

Prin BURSA DE TRANSPORT RO m-a contactat o firma de transport din Brasov (n-am facut comanda de transpo doarece firma mi-a fost recomandata tot de un caraus serios) . Pretul oferit pt acest transport a fost publicat in bursa. Dupa aceea am stabilit telefonic ca la descarcare se face plata numerar. Cind a ajuns marfa in tara am sunat la firma respectiva, sa nu uite factura stampilata ca fara factura nu primeste banii. atunci mi-a spus daca vreau factura sa platesc tva-ul in plus. Deci pretul publicat din bursa plus tva. Daca nu nu-mi desarca marfa. Eu inteleg ca deacea se numeste bursa de transport pt ca este o bursa ca un fel de licitatie . Ceilalti transportori din Romania cu care am lucrat si-au calculat singuri tva-ul din suma si mi-a livrat factura. In plus mi-a auzit urechile cuvinte ca habar n-am de reguli etc......
Va rog sa ma informati si pe mine care este legea in Romania in astfel de situatii, si cum sa procedes cu aceasta firma.
Va multumecs.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 09:01, 16 Noiembrie 2009
Ceea ce inteleg eu din postarea dvoastra (desi lipsesc niste detalii pt un raspuns corect) este ca reprezentati o firma dintr-o tara (alta decit RO) pt care un transportator din RO a efectuat transport cu punct de plecare a marfii din RO.
Cf Cod fiscal art 133 alin 2 lit c, locul prestarii unui transport intracomunitar de bunuri este locul de plecare al acestuia, cu exceptia cazului in care clientul furnizeaza prestatorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de tva, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decit cel de plecare a transportului, caz in care se considera ca transportul are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de tva.

Daca ati comunicat prestatorului un cod valabil de tva atribuit de autoritatile din statul de destinatie, atunci factura este fara tva, dvoastra respectind apoi prevederile legale din statul dvoastra, pt ca va incadrati la exceptia de mai sus.
Daca nu ati comunicat prestatorului un cod valabil atunci factura se face cu tva de 19% (cota din RO) pt ca locul prestarii este locul de plecare al transportului.

Daca raspunsul nu va satisface, reveniti cu detalii referitoare la statutul dvoastra (pers fizica sau soc com) si referitor la locul plecarii transportului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente intracomunicare lemn tedox tedox vreau sa livrez lemn de foc paletizat in germania , ce documente intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Transport de marfa international  dragos dragos Buna ziua am un contract de transport marfa de la o casa de expeditie din romania pe relatie ELVETIA-ROMANIA va rog sa-mi spuneti cum se face factura pentru ... (vezi toată discuția)
Tva transport intracomunitar miha_serb miha_serb Am achizitionat marfa din Polonia, transportul marfii a fost facut tot de o firma din Polonia platitoare de TVA. Pe factura nu este evidentiat TVA-ul .Cum ... (vezi toată discuția)