avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond rulment

buna seara ! este normal ca sa se ceara fond rulment in fiecare luna ? eu stiu ca fondul de rulment reprezinta suma dintr`o luna mai plina din an ..cand intretinerea este mai mare .daca npropietarul plateste o suma de bani si nu are restante la intretinere este obligat sa plateasca lunar ? mai ales ca nu se da nici chitanta separat .
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:31, 11 Decembrie 2018
Fondul de rulment se plateste pana se completeaza un maximum stabilit in adunarea generala in functie de intretinerea cea mai mare, de regula.

Nu trebuie emisa chitanta separata, desi asa se face de regula.
Buna dimineata!
Poate va ajuta informatiile de aici
ART. 72
(1) In scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei,
iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se depune in contul curent al asociatiei de proprietari, mentionat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(4) Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta
nominala separata.
(5) Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.

Solicitati presedintelui modul de calculare a acestui fond precum si modul sau de cheltuiala sau, daca nu s-a cheltuit, dovada ca acesta exista in contul asociatiei.
Mai solicitati si administratorului chitanta separata pentru sumele incasate in acest cont, conform alin.4 este obligat sa emita chitanta separata.
Cititi legea 196/2018 pentru mai multe informatii.


Ionut.ion a scris:




Solicitati presedintelui modul de calculare a acestui fond precum si modul sau de cheltuiala sau, daca nu s-a cheltuit, dovada ca acesta exista in contul asociatiei.



Modul de calculare a acestui fond nu este la latitudinea presedintelui de asociatie de proprietari,este concret dispus de catre legiuitor
Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari,

Prin modul de calcul ma refeream la suma stabilita pentru fiecare apartament in parte, modul sau de retinere, sa spun asa ( suma ce trebuie platita lunar, semestrial, etc., in acest cont) precum si modul sau de cheltuiala, mai ales pentru faptul ca domnul nu primeste chitanta separata pentru aceste sume...
Ionut.ion,
Asa este cum ati si scris.
In AG se discuta si se aproba valoarea Fd. de rulment, in conditiile Legislatiei. In AG se stabileste/se aproba daca valoarea Fd. de rulment se achita intr-0 singura transa sau mai multe. Oricum, se va eliberea chitanta separata, iar acestea se vor pastra cu grija, si:
(5) Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.
Cred ca este clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua C.Claudia C.Claudia Sunt si eu chiriaș ANL si am o întrebare . Sunt obligată să plăteasc fondul de rulment si pentru ce se folosește? (vezi toată discuția)
Refuzul presedintelui asociatiei de proprietari de a inregistra fondul de rulment maria_76 maria_76 In actul de vanzare-cumparare al apartamentului este specificat ca fondul de rulment platit de fostul proprietar va fi trecut pe chitanta, de catre ... (vezi toată discuția)