deliabrett32 a scris:
De ce se solicita atunci depunerea declaratiei de acceptare a mostenirii in termen de 1 an? Si de ce unor persoane li se refuza dreptul la mostenire invocandu-se exact lipsa acestei declaratii sau nedepunerea ei in termen de 1 an de la decesul persoanei care detinea bunul de patrimoniu?
Asa, ca sa dea mostenitorilor o oarecare siguranta ca nu vor fi exclusi/omisi/uitati/nedeclarati.
In practica, nici un mostenitor nu va fi exclus sau nu isi va pierde dreptul din acest motiv.
Eu una, nu am vazut niciodata o atare situatie.
Se considera ca mostenitorii au acceptata tacit succesiunea prin preluare, folosinta si administrare de bunuri. (au platit impozitul, au adus imbunatatiri, au lucrat pamantul, au varuit, au schimbat un bec, au dat cu matura prin curte etc etc).
Este extrem de greu de dovedit ca in decurs de 20 de ani mostenitorul respectiv nu a facut nici un astfel de act de acceptare tacita, niciodata.
Ah, de adus niste martori mincinosi in instanta, e usor. Dar slabe sanse ca instanta sa ia act de acest aspect.
De regula, mostenitorului care a depus mai multe diligente ii revine imobilul (in viziunea lui i se pare ca a castigat procesul). Dar va fi obligat sa achite celorlalti sume de bani cu titlu de sulte, reprezentand contravaloarea partilor acestora. Ca fratele X a primit in final niste bani, nu inseamna ca si-a pierdut dreptul la succesiune.