Am facut 5 ani de facultate la zi. Am un stagiu de cotizare de 6 ani si 8 luni. Am incheiat un contract cu casa de pensii de 3 ani si 4 luni (neachitat inca, urmeaza pana la sfarsitul anului) intrucat conform legislatiei actuale, poti cumpara vechime chiar daca nu ai stagiul minim de cotizare de 15 ani si deasemenea se pot adauga anii de facultate ca perioada asimilata. Dar conform noii legi care va intra in vigoare in 2021, pt. a putea cumpara vechime si pt. a beneficia de adaugarea anilor de facultate va trebui sa ai stagiul minim de cotizare de 15 ani. Intrebarea mea este: vechimea cumparata in 2018 va mai fi valabila in 2021 cu noua lege? Iar in 2021 mi se va considera ca am doar 10 ani vechime ( ( 6,8 efectuati + 3,4 cumparati) si deci tot nu voi avea stagiul minim pt. pensia minima?
Am inteles. Multumesc! Dar cu cei 5 ani de facultate cum ramane? In prezent se pot adauga la cei 10, ca sa iasa stagiul minim de 15 ani, dar din 2021 voi ramane tot cu 10 ani vechime?
Scuze. Am uitat sa precizez un lucru: voi intra la pensie de limita de varsta in 2030, cand noua lege va fi demult in vigoare (si daca nu apare alta intre timp). Am inteles ca legea nu are efect retroactiv in privinta cumpararii de vechime, dar acest lucru se aplica si in privinta adaugarii celor 5 ani de facultate la o vechime de 10 ani, pt. a insuma stagiul minim de 15 ani? Multumesc frumos pt. raspuns! (e ultimul de care am nevoie). M-ati ajuta foarte mult!
Stagiu de 6 ani
MinaLumi
Ce pensie minima sau ajutor social voi primi, conform noii legi din 2021, la un stagiu de cotizare de 6 ani, 8 luni si 4 zile, in 2030 cand voi iesi la pensie? (vezi toată discuția)