Buna ziua!
As dori sa stiu daca, conform noii legi a pensiilor nr. 127/ 2019 (care va intra in vigoare pe 1 sept. 2023), anii de facultate (5 ani) si perioada de somaj indemnizat (9 luni) se adauga ca stagii asimilate perioadei lucrate efectiv, (perioada contibutiva, in cazul meu 8 ani si 8 luni), indiferent de numarul de ani cotizati (stagiu cotizat) sau trebuie sa ai minim 10 ani cotizati ca sa se poata adauga perioadele asimilate (anii de facultate si somajul).
Concret, eu am 8 ani si 8 luni cotizati, 5 ani de facultate si 9 luni de somaj indemnizat, in total 14 ani si 5 luni. Daca cumpar 7 luni prin contract cu CNPP, voi insuma 15 ani. E posibil, corect si legal?
Va multumesc!
Potrivit acelei legii:
- stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. ... nu se distinge daca intra sau nu si stagiul asimilat.
- În situația pensionarilor care au realizat stagiu de cotizare cuprins între 10 și 15 ani, pensia minimă se stabilește în funcție de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani și 14 ani inclusiv.