avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1838 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitii intracomunitare-in conditiile neiregistarii ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitii intracomunitare-in conditiile neiregistarii in acest scop

In 23.08.2007,am achizitionat un tractor Casee second hand din Germania.La aceea data societatea nu era inregistrata ca platitor de tva ,deci am mers la Adm. Financiara, am facut cerere ,am intrebat in stanga si-n dreapta, la serv. TVA, pe la un dir. de serviciu nimeni nu m-a putut lamuri si mi s-a eliberat codul de inregistrare in scopuri de TVA cu 1.09.2007.Furnizorului din Germania i-am prezentat doar certificatul de inmatriculare dar el a scris in factura codul cu RO in fata desi am sunat si i-am explicat sa-mi emita factura finala dupa 1.09.2007(tractorul a sosit in tara dupa 6.09.2007).Factura s-a emis fara TVA avand o valoare de 31.563 euro.La Admin. mi s-a spus ca nu pot intocmi 300 sau 390 (vies)deoarece nu sunt inregisrata platitor de TVA.Acum in 2009 luna noiembrie vine control fiscal si imi spune ca trebuia sa ma inreg. inaintea achizitiei,neamtul a depus VIES si eu primesc o amenda pt .neiregistrare dar si ca trebuie sa platesc TVA aferent cca 20000 ron +accesorii.Ce nu pot sa inteleg este de ce trebuie sa platesc eu TVA ,deoarece in factura nu este calculat si greseala este a neamtului pt. ca societatea romana nu a prezentat un cod fiscal valid deoarece la aceea data nu detinea un asemenea document Amenda am inteles deorece trebuia sa ne inregisram inainte de a intentiona sa facem achizitia.Pe acest forum am gasit urmatoarele:"Furnizorul este raspunzator individual si in mod solidar pt. plata taxei daca factura:
-nu este emisa
-cuprinde data incorecte referitoare la:den.,adresa,codul de inregistrare in scopuri de TVA al partilor contractante,etc"
Va rog este urgent inainte sa-mi incheie PV sa-mi dati baza legala pt. acest citat cu furnizorul.Va multumesc din suflet.(Pt. 2007 cand am intrebat la toate usile mi s-a spus ca trebuia sa fac scris la Administratie)
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:11, 16 Noiembrie 2009
art. 151^2 Cod Fiscal :
(4) Furnizorul este ţinut răspunzător individual şi în solidar pentru plata taxei, în situaţia în care persoana obligată la plata taxei pentru o achiziţie intracomunitară de bunuri este beneficiarul, conform art. 151, dacă factura prevăzută la art. 155 alin. (5) sau autofactura prevăzută la art. 155^1 alin. (1):
a) nu este emisă;
b) cuprinde date incorecte/incomplete în ceea ce priveşte una dintre următoarele informaţii: denumirea/numele, adresa, codul de înregistrare în scopuri de TVA al părţilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate, elementele necesare calculării bazei de impozitare.
Dupa parerea voastra fiscul are dreptate, ar trebui sa plateasc TVA aferent sau neamtul poarta vina?
Inaine de achizitia intracomunitarar( pentru ca valoarea este >10000 euro )trebuia sa va inregistrati in scopuri de TVA conf.art 153^1 alin 1), sa depuneti decontul special de TVA si sa achitati TVA declarat catre bugetul statului.

Art. 153^1 (norme metodologice)
67. (1) Persoanele impozabile prevăzute la art. 126 alin. (4) din Codul fiscal, sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare conform art. 153^1 alin. (1) din Codul fiscal, dacă depăşesc plafonul pentru achiziţii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct. 2 alin. (5) - (7). În cazul în care o persoană este obligată să solicite înregistrarea în condiţiile art. 153^1 alin. (1) din Codul fiscal, înregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi considerată valabilă de la data solicitării înregistrării.
(2) În cazul în care o persoană solicită înregistrarea în scopuri de TVA în condiţiile art. 153^1 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv prin opţiunea de a aplica regimul general prevăzut la art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, înregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi considerată valabilă de la data solicitării înregistrării


decont TVA

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
katica, utilizator
de acord cu colega Katica, iar in ceea ce priveste amenda, aceasta va fi in suma de 2% din valoarea achizitiilor intracomunitare nedeclarate, conform noii legislatii.

declaratia 390 trebuia depusa pe 25.10.2007, deci inainte de intrarea in vigoare a ordonantei 34/2009, prin care se modifica OG 92/2003, la titlul X Sanctiuni, fiind introdus art 219^1, care spune:

(1) Constituie contravenţie nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Legea nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare, sau depunerea de astfel de declaraţii cu sume incorecte ori incomplete.

(2) Fapta prevăzută la alin. (1) se sancţionează cu amendă de 2% din suma totală a achiziţiilor/livrărilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, după caz, din diferenţele nedeclarate rezultate ca urmare a declaraţiilor incorecte ori incomplete.

OUG 34/2009 prevede la art 34, alin 2 : În cazul declaraţiilor recapitulative cu termene de depunere anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgenţă, dispoziţiile art. 12 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

adica : Dacă sancţiunea prevăzută în noul act normativ este mai uşoară se va aplica aceasta. În cazul în care noul act normativ prevede o sancţiune mai gravă, contravenţia săvârşită anterior va fi sancţionată conform dispoziţiilor actului normativ în vigoare la data săvârşirii acesteia.

in cazul dvs. :
2% din 31.563 euro (103.082 lei) = 2.062 lei, dupa legea noua

12.000 lei la 14.000 lei, dupa legea veche

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva factura bilet de avion camelia adina camelia adina am o factura de la wizz ungaria (fara tva , in HUF ) pe care imi scrie la tva ,, scutit cu drept de deducere ,, cum fac nota contabila pt acesta factura? se ... (vezi toată discuția)
Precizari roi- circulara mfp Magda Staicu Magda Staicu Ministerul Finantelor Publice a emis si publicat online precizari privind Registrul Operatorilor Intracomunitari. Circulara nr. 81544/11.10.2010, adresata ... (vezi toată discuția)
Declaratii fiscale Marya STANCU Marya STANCU buna seara amdeschis o i.i .neplatitor de tva si vreau sa aflu ce declaratie trebuie depusa in cazul cind depasesc in vinzari suma de 10 ... (vezi toată discuția)