avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat

Buna ziua, în situația în care permisul de conducere, eliberat de către autoritățile din România, mi a fost suspendat de către acestea, dar destin un alt permis eliberat de un alt stat si recunoscut de statul Român, pot sa conduc autovehicule fără a fi pasibil de un dosar penal. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Utilizator/2018 , utilizator 18:59, 1 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este suspendat dreptul.de a conduce si fapta constituie infracțiune.
Buna ziua,
in EU se poate conduce cu acel permis emis intr-o tara non UE ma gandesc ca regula se aplica si in Romania, parte a UE iar:

Art. 23
(1) Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie

Art. 83
(1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 20 şi art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art. 82 alin. (2);


suspendarea permisului=suspendare dreptului de a conduce conferit de acea autoritate ?
autoritatea romana care emite permisul este cea care poate suspenda sau anula dreptul in sine, puterea de a anula sau suspenda un drept poate actiona si asupra unui drept conferit de o alta autoritate alta decat cea emitenta?

Multumesc!
În cazul săvârșirii unei astfel de infracțiuni se suspendă si dreptul de a conduce.
Dacă autoritățile străine nu cunosc despre suspendarea dreptului este altceva.
Practic va referiți ca aveti un alt permis dar un drept suspendat.
Dacă nu le apare în baza de date si nu cunosc de suspendare nu inseamna ca aveti dreptul de a conduce dar daca nu cunosc nu va pot prinde.
În România sa nu folositi acel permis străin pentru ca verifica daca va opresc.
Buna ziua,
suspendarea dreptului de a conduce nu e precizat a fi in Romania, (strict dreptul pe care poate el sa-l ofere) sau in restul lumii si in fapt nu poate fi suspendat decat in limitele acordate de emitent, emitent care nu poate avea drepturi universale asupra ta, acest drept poate sa-ti fie dat si de un tert
Daca deti un permis eliberat in Romania poti conduce in Romania sau in restul tarilor conform conventiilor internationale, daca se suspenda permisul eliberat in Romania si e singurul permis nu mai poti conduce.
Daca deti un permis national valabil in baza art. 83 poti conduce in Romania.
Am citit pe forum ca in UE primesti amenda contraventionala daca nu prezinti permisul, te verifica daca ai permis, constata ca acesta e suspendat in Romania si primesti doar o amenda.
Conform legislatiei rutiere din Romania este interzisa detinerea a doua permise nationale. In cazul in care sunteti depistat in trafic veti fi sanctionat contraventional pentru detinerea a doua permise nationale si vi se va intocmi dosar penal pentru conducerea unui autovehicul avand suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Nu merita riscul.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Validitate/nevaliditate permis conducere clientX clientX Buna ziua! Am intilnit urmatoarea situatie: un cetatean din Romania preschimba permisul in Italia, predindu-l pe cel romanesc autoritatilor italiene, care-i ... (vezi toată discuția)
Cetateni tunisieni buna ziua, am o cunostinta care ar dori sa ... Mamicaingrijorata Mamicaingrijorata cetateni tunisieni Buna ziua, am o cunostinta care ar dori sa aduca in tara mana de lucru. Soferi. Ce acte trebuiesc emise si de unde ...cetatenilor din ... (vezi toată discuția)
Angajare cetateni non ue , republica moldova irina cris irina cris Buna ziua, In cazul in care se vor angaja cetateni din Republica Moldova, pe pestul de soferi, permisul este valabil sau trebuie sa obtina permis in ... (vezi toată discuția)