avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Am girat un credit iar acum banca imi cere executarea, ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Am girat un credit iar acum banca imi cere executarea, ce pot face?

La inceputul anului 2009 am girat o colega ptr contractarea unui credit la banca "Bancpost".In data de 11.11.2009 am primit prin posta o somatie de executare silita din partea "Directiei urmarire credite bancpost" prin care mi se solicita sa platesc in termen de 48 ore restantele+penalitatile aferente,intrucat beneficiarul creditului nu le-a achitat la timp. Mentionez ca prin aceasta somatie de executare silita am luat pentru prima data la cunostiinta despre faptul ca ,colega respectiva nu a mai platit ratele,anterior acestei somatii neexistand nici o instiintare din partea bancii despre situatia existenta,mai mult decat atat in aceasta somatie de executare ,Bancpost in mod neadevarat specifica faptul ca as fi fost atentionat prin "notificari,mesaje sau apeluri telefonice"ca nu mi-am achitat debitul. Mentionez ca mai exista un girant,iar acela nu a primit nimic pana in prezent.
-Este corecta procedura bancii in astfel de situatii,sa treaca direct la executare silita fara instiintari prealabile?
-Daca nu,ce se poate face?
-De ce nu a fost instiintat si celalat girant,sumele neachitate nu trebuie sa se imparta la ambii giranti?
Cel mai recent răspuns: daewoo , utilizator 09:41, 18 Noiembrie 2009
Nu am inteles daca sunteti garant ipotecar sau fidejusor.
Oricum, puteti avea sanse minime ca sa suspendati inceperea executarii silite pe aspectul procedurilor abuzive de care va plangeti, intarziind astfel inceperea executarii silite si avand timp sa verificati si daca debitorul principal are bunuri care sa poata fi urmarite si executate silit.
Trebuie insa neaparat sa va angajati un avocat care sa intreprinda in numele si pentru dvs. demersurile necesare in acest sens.
Cred ca trebuie sa va cautati un avocat.
In mod sigur veti avea mari probleme.
La ceea ce a spus dna. avocat Popa Elena doresc sa adaug ca pe langa natura comerciala (cf. art.42 Cod comercial) contractelor de imprumut bancar le este recunoscuta de legea bancara si natura de titluri executorii. Prin urmare acestea vor putea fi puse in executare imediat dupa ce au fost investite cu formula executorie fara a mai fi nevoie de judecata.
Cunosc modul in care incheie Bancpostul aceste contracte si sunt sigur ca prin contractul de garantie (fidejusiune) semnat ati renuntat si la beneficiul de urmarire. Acest beneficiu i-ar fi obligat pe cei de la Bancpost sa se indrepte mai intai impotriva debitorului principal si doar apoi daca acesta nu ar fi fost solvabil sa vina la dvs.

Prin urmare raspundeti in solidar impreuna cu debitorul pentru ratele scadente si penalitatile aferente banca urmand a se indrepta impotriva celui mai solvabil. Daca veti achita dvs. ulterior va veti putea indrepta impotriva debitorului.
E consider ca un avocat in astfel de cazuri este o cheltuiala suplimentara si inutila.
Sfatul meu este sa va duceti la banca si sa discutati cu ei o esalonare a platilor printr-un angajament de plata. Intre timp cautati-o pe persoana girata si faceti tot posibilul ca aceasta sa plateasca. Tineti copii ale tuturor actelor prin care ati achitat bancii si ulterior actionati-o pe debitoare in judecata pentru a recupera prejudiciul.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
Alexandru Stratopol, Consilier juridic
Totusi,legal nu ar fi trebuit sa ma informeze ei din timp ca persoana respectriva nu a achitat ratele,iar mai apoi in cazul eu nu ma achitam de aceasta obligatie sa treaca la executarea mea silita?Eu nu aveam de unde sa stiu ca persoana nu si-a achitat ratele,singurii care imi puteau comunica acest lucru fiind bnca.Dupa parerea lor ce ar fi trebuit sa fac eu,sa meg in ficare zi la banca sa-i intreb daca colega este la zi cu ratele?
Dupa cum spuneti ca aceea hartie "somatie de executare silita" este venita de la Directia Urmarire Credite Bancpost motiv pentru ma indoiesc ca s-a trecut la faza executarii propriu zise prin executor judecatoresc. Somatia efectuata de executor trebuie sa imbrace o anumita forma si sa fie insotita de o copie a contractului de imprumut investita cu formula executorie.

Deci cam aceasta este notificarea/informarea din timp pe care spuneti ca ati dori sa o primiti.
Cu toate astea faptul ca ati fost atentionata de 1000 de ori sau deloc ca persoana girata nu plateste debitul nu schimba datele problemei din punct de vedere legal. Astazi stiti si trebuie sa luati legatura cu ei pentru a gasi o cale de rezolvare a problemei.
Mai mult ati incercat sa luati legatura cu persoana girata pentru ca nu am vazut sa fi facut vreo referire aici?

Stiu ca suna dur dar asta este realitatea cu care va confruntati. Pe viitor nu mai semnati astfel de contracte sau semnati-le doar dupa ce consultati o persoana cu pregatire juridica.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
Alexandru Stratopol, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Amanare poprire calytul calytul Pot face o adresa la exectorul bancar prin care sa demonstrezez ca eu ca si girant am rate mai mari decat salariul, si sa nu-mi puna poprire pe salar.? Conform? (vezi toată discuția)
Obligatiile girantului in cazul in care titularul creditului nu mai achita ratele danielu_vd danielu_vd In anul 2005 am girat un prieten care a imprumutat 11.800 lei de la o institutie bancara. La inceput si-a achitat ratele, dar dupa un timp am inceput sa ... (vezi toată discuția)
Executare silita garant ipotecar stoicamir stoicamir Buna ziua, As avea nevoie de un raspuns pentru urmatoarea situatie: Acum 5 ani, mama mea a eliberat o procura unei persoane pentru a pune ipoteca pe un teren, ... (vezi toată discuția)