avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Furt informatii firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Furt informatii firma

Ce masuri pot fi luate impotriva unui angajat care fura informatii confidentiale ale firmei? Fapta poate fi considerata penala in contextul in care activitatea firmei are de suferit ca urmare a furtului de informatii si a folosirii acestora?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 16 Noiembrie 2009
Se poate face plangere penala impotriva acelui salariat ..... de asemenea, puteti incheia si un act aditional cu clauza de confidentialitate la c.i.m.
Codul Muncii- Art. 270. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
Depinde de ceea ce reprezinta "informatii confidentiale" in acea firma.
Ceea ce reprezinta "informatii confidentiale",trebuie mentionate fie in Contractul Colectiv de Munca ori prin Act Aditional la CIM.
Daca nu exista aceste mentiuni si dovada certa ca angajatul a sustras acele informatii ,nu puteti invinovati angajatul.

Cunosc o speta in acest sens in care angajatorul ,in urma actionarii in instanta de angajat / salariat - ( pentru neplata orelor suplimentare si a sporului de noapte ) , a depus o plangere penala la Parchet acuzand angajatul ca ar fi sustras Procesele-verbale de predare primire a schimbului (care faceau dovada ca nu i s-au platit acele ore desi a lucrat efectiv).
In fapt,angajatul a facut doar copii in cadrul firmei si originalele au ramas in unitate .( mentionez ca acele PV nu aveau nici un caracter confidential avand in vedere ca nu au fost stocate ori inregistrate la finalul terminarii caietelor timp de trei ani. Nimeni nu avea obligatia ca sa raspunda de acele inscrisuri).
La ancheta preliminara,angajatul a declarat ca a facut copii pentru a-si recupera drepturile ce i se cuveneau legal.
Rezolutia procurorului a fost de "neanceperea urmaririi penale" intrucat nu se intruneau prevederile legii cu privire atat la latura obiectiva cat si la cea subiectiva si nu existau dovezi ca angajatul ar fi sustras originalele (care le-a facut "disparute angajatoru" pentru a "sterge " urmele prejudiciului cauzat angajatilor).

Deci,iata o simpla speta cu privire la pretentiile tardive ale unui angajator fata de angajat (doar ca sa-i gaseasca un motiv ca sa se debaraseze de acesta prin mijloace acuzatoare neantemeiate.
Conform laturii judiciare,trebuia sa existe dovada ca acele PV sa fi fost considerate scriptic a fi cu caracter"secret" / "confidential " mentionat / fila si cu stampila unitatii.
Daca existau acele mentiuni, si se dovedea ca angajatul le-a sustras ( societatea avand camere de filmat peste tot ) poate anchetatorul si procurorul ar fi dat alt verdict.

Deci,legea se poate aplica atunci cand exista dovezi concrete.

Succes !
Exemplul dat de Rodica_post nu dovedeste decat ca in cazul respectiv nu s-a constata existenta unei infractiuni, si deci nu a fost atrasa raspunderea penala a angajatului.

Lipsa raspunderii penale nu este egala cu lipsa raspunderii civile (patrimoniale).
Este foarte posibil ca un angajat, chiar daca nu este gasit vinovat si condamnat penal = nu este infractor, sa fie obligat la ploata unor despagubiri, in baza raspunderii civile.
In afara de o potentiala clauza de confidentialitate, angajatii au si obligatia ca, pe durata relatiei de munca,s a pastreze secretul de serviciu si fidelitatea fata de angajator.
freeelis a scris:

Se poate face plangere penala impotriva acelui salariat ..... de asemenea, puteti incheia si un act aditional cu clauza de confidentialitate la c.i.m.


Exista o conventie de confidentialitate semnata de angajat in care sint descrise datele/informatiile care nu pot fi folosite in afara firmei sau cu persoane din afara firmei. Deasemenea angajatul se obliga in scris sa nu foloseasca in scop personal acele date/informatii.

Nu este vorba de un act aditional inregistrat la ITM. Asta inseamna ca actul semnat de angajat/conventia de confidentialite este nul(a) si nu poate atrage raspundere penala?

Am inteles ca in cazul unui asemenea conflict de munca, angajatul nu poate fi obligat decit la despagubiri si acelea doar daca detine bunuri/venituri si in niciun caz nu poate fi atacat cu plangere penala.

Din raspunsurile primite aici inteleg ca poate fi deschisa procedura penala acest lucru interesindu-ma in primul rind deoarece altfel oricine si-ar putea permite sa faca ce vrea/cind vrea in cadrul firmei.

Multumesc inca odata.

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate si loialitate fata de angajator etta etta In cazul in care in contractul individual de munca nu este trecuta nici o clauza de confidentialitate si loialitate fata de angajator, trebuie incheiat un act ... (vezi toată discuția)
Articolul 196 c ContSters173568 ContSters173568 Buna seara, Sunt intr-un conflict de munca cu angajatorul meu ce tine de circa 1 an. Pe mail am insa multe informatii prin care ma batjocorea (Ex: sa ii zic ... (vezi toată discuția)
Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a firmei persoanelor neautorizate cyan cyan O persoana din cadrul companiei a divulgat parola emailului oficial al firmei unui fost angajat care avea acces la acest email. Dupa plecarea angajatului ... (vezi toată discuția)