avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu cu fostul angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu cu fostul angajat

Problema sta in felul urmator.
La inceputul acestui an am desfiintat postul unui angajat (de care nu mai avea nevoie). Initial am vrut sa ne intelegem cu desfacerea contractului cu acordul partilor (urma sa primeasca o suma considerabila de bani daca semna). Nu a vrut. Prin urmare am desfiintat postul fiindca nu mai aveam nevoie de el.
A inceput sa devina un angajat problema. Certuri cu ceilalti colegi, povesti despre cum visa el noapte ca ne omora pe toti, reclamatii la ITM, refuzul de a face ceva ce tinea inca de activitatea lui, se certa cu partenerii de afaceri aducand un prejudiciu de imagine grav firmei. I s-au dat doua avertismente scrise PE MOTIVE REALE! Avertismentele au fost singura modalitate de a-l face sa taca si lase ceilalti angajati sa lucreze linistiti.
Am desfiintat postul, i-am platit un salariu compensatoriu, i-am incheiat contractul de munca la terminarea preavizului.
Ne-a dat in judecata. A castigat. Logic, traim in Romania. Rationamentul curtii a fost acela ca s-a dispus concedierea lui pe motive ce tin de persoana angajatului, fiindca actele de incheierea contractului cu acordul partilor au fost semnate de mine (administrator) si stampilate, iar el nu a vrut sa le semneze dar le-a pastrat in original. Practic a demonstrat ca am vrut eu cu orice pret sa il dau pe EL afara, nu pentru ca situatia economica o cerea.
Trebuie sa ii platim echivalentul in bani a lunilor de la incheierea contractului de munca pana la data deciziei judecatoresti (care s-a amanat de N or pdin cauza grevei magistratilor) si plata contributiilor aferente salariului.
Avocatul sustine ca e inutil sa facem recurs.
Se poate demonstra usor insa situatia financiara a firmei. Sunt pe pierderi masive, iar din ianuarie sistez activitatea. Nu am suma respectiva sa i-o dau. Bunuri ce pot face obiectul unei executari foarte putine.

Care este cel mai rau scenariu care se poate intampla? Si cum pot sa procedez mai departe?!

Fac recurs sau ascult de avocat si accept decizia?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:04, 16 Noiembrie 2009
Introduceti recurs si angajati- va un avocat !
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Aveti tot dreptul sa faceti recurs si daca nu sunteti multumita de avocatul care v-a reprezentat firma puteti sa va luati alt avocat.
Daca nu vreti sa faceti recurs va trebui sa respectati sentinta data de instanta de judecata.
Exista sanse sa demonstram ca intr-adevar acele avertismente au fost date pe motive reale?

Ca a fost concendiat fiindca nu mai aveam nevoie de o persoana cu calificarea lui?

Exista sanse ca suma ce trebuie sa i o platim sa se diminueze?

Am avocat, dar nu sunt multumita de felul in care abordeaza problema.
Consider ca un avocat bun prezinta toate probele / documentele in favoarei persoanei / firmei pe care o reprezinta in instanta. Incercati sa schimbati avocatul daca nu sunteti multumita.
Daca in urma recursului hotararea instantei ramane definitiva, atunci va trebui sa o respectati intocmai.
sonrisa a scris:

Exista sanse sa demonstram ca intr-adevar acele avertismente au fost date pe motive reale?

Ca a fost concendiat fiindca nu mai aveam nevoie de o persoana cu calificarea lui?

Exista sanse ca suma ce trebuie sa i o platim sa se diminueze?

Am avocat, dar nu sunt multumita de felul in care abordeaza problema.


La intrebarile puse anterior, dumneavoastra sunteti singura in masura sa raspundeti, dumneavoastra trebuie sa aveti argumentele care sa sustina ca cele doua avertismente (de ce doua avertismente si nu un avertisment si dupa aceea sanctiune materiala???? :( #-o ) pe care le-ati dat au fost justificate. Opinia mea este ca amintirea "statutului" de salariat problema in acest caz (daca a fost facuta de avocatul dumneavoastra ) a fost o greseala majora. In instanta, singurele argumente pe care trebuia sa le sustineti si sa le argumentati pana in panzele albe erau cele legate de dificultatile economice care sa justifice desfiintarea postului.
Va recomand sa consultati si un alt avocat decat cel care v-a facut apararea in acest caz.

Sincer fara sa vad plangerea facuta de catre salariat si probele care au stat la baza apararii si care au facut obiectul intampinarii in instanta imi este foarte greu sa ma pronunt daca exista sansa de solutionare favorabila in recurs.

Daca sunteti interesata, contactatima in particular si putem discuta mai amanuntit. Datele de contact le gasiti in profil.

Succes !

Alte discuții în legătură

Concediere nejustificata wizard wizard lucrez la o firma ce ara ca obiect de activitate de echipamente de protectie. ieri, luni 5 ian., nu am putut sa ajung la job din cauza un probleme pe care am ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters48919 ContSters48919 impotriva unei decizii de concediere din motive ce nu tin de persoana anjajatului, concediere prin desfiintare post , ce argumente s-ar putea aduce in ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare preaviz desfiintare post intrebare1 intrebare1 Buna ziua, Nu mai are rost sa va spun ca desfiintarea postului este motivul cel mai des folosit de catre angajator. Sunt in aceasta situatie. As dori sa va ... (vezi toată discuția)