Partial offtopic si fara intentia de a speria utilizatorul care a postat intrebarea!
zahariamarius a scris:
Buna ziua !
Pentru amenintare nu veti fi data in judecata, poate doar o plangere la politie pentru amenintare.
"In judecata" sunteti in momentul in care cineva a introdus o actiune de chemare in judecata la instanta competenta- pentru subiectul discutiei noastra- judecatoria. Aceasta pentru a solicita daune cauzate prin amenintare. Nu cred ca se va intampla asa ceva, decat in masura in care amenintarile au fost chiar foarte serioase.
Aflati despre o actiune in momentul in care soseste o citatie.
Cu stima !
Stimate domnule Zaharia, poti fi chemat in instanta pentru amenintare! Va spun din experienta... acum 2-3 ani de zile, o vecina care nu are toate tiglele pe casa, a facut plangere penala impotriva mea pretinzand ca am amenintat-o (CP, art 206, 182 sau 183 in precedenta varianta a CP), ba chiar prezentand si 2 martori (mincinosi, evident - una dintre respectivele persoane nu m-a cunoscut niciodata in viata ei si totusi a avut tupeul sa ma indice in sala...). Fapta in sine nu a existat, a fost inventata, eu in ziua respectiva nu numai ca nu eram acasa, dar am chiar si fotografii care demonstreaza unde eram si in compania cui. Cu toate ca nu am avut decat un singur martor, Instanta a observat oricum neconcordantele dintre plangerea formulata si depozitiile reclamantei si cele ale martorilor si prin urmare am castigat si procesul si recursul formulat de reclamanta care mi-a restituit si onorariul avocatului pentru cele 2 procese.
Codul penal prevede:
"Ameninţarea Art. 206. – (1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu
închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."