Am lucrat timp de 4 ani la o firma privata multinationala din domeniul de retail cu retele la nivel national.Dupa acesti ani am plecat din firma pentru ca am gasit alt job, dar nu am primit niciun ban ca si remuneratie asa cum au primit alti colegi care au plecat fie inainte fie dupa mine, nu conteaza nici functia avuta, ce vreau sa spun este ca directorul local al magazinului a considerat el ca anumiti fosti angajati trebuie sa primeasca bani la plecare si altii nu trebuie sa primeasca, deci totul a fost doar cum a considerat el, noi cei care nu am primit nimic am sunat la sediul central din Bucuresti si au zis ca nu stiu nimic de aceasta practica si nu este o practica standard, directorul o face pe propria raspundere.Intrebarea mea este noi astia care nu am primit nimic putem sa il tragem cumva la raspundere, nu cred ca este corect acest lucru si este si foarte discriminant?Va multumesc
Au trecut 2 ani de atunci, deci de 2 ani este incheiat CIM, dar practica a ramas, sunt alti colegi care au plecat si la fel la unii le-a dat bani, la altii nu. Cornel Vasile a scris:
1. Pentru discriminare
Persoana care se consideră discriminată poate formula în fața instanței de judecată o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare discriminării sau anularea situației create prin discriminare, potrivit dreptului comun.
ermenul pentru introducerea cererii este de 3 ani și curge de la data săvârșirii faptei sau de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei.
2. Modalitatile legale prin care se pot recupera anumite drepturi salariale neplatite de catre angajator sunt: - depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Salariul
Andra2806
Daca o persoana a lucrat la o firma si nu a mai primit salariul pe ultimele 3 luni ce poate face?( acum nu mai lucreaza la firma respectivă) (vezi toată discuția)